Surówka z młodej kapusty i jabłka doskonale sprawdzi się jako dodatek do drugiego dania lub na grilla. Surówka idealnie pasuje do każdego rodzaju mięsa i wspaniale wzbogaci smak każdej potrawy. Dodatkowo jest pełna witamin i bardzo łatwa w przygotowaniu. Jeśli szukacie pomysłu na smaczną i szybką surówkę, polecam wypróbować ten przepis.
SURÓWKA Z MŁODEJ KAPUSTY I JABŁKA PRZEPIS
Składniki
- 500 g młodej kapusty
- 1 większe jabłko
- 250 g rzodkiewek
- pęczek szczypiorku
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki cukru
- 3 łyżki soku z cytryny
- sól
Przygotowanie
1. Kapustę oczyść z wierzchnich liści, umyj, osusz i drobno posiekaj za pomocą noża lub na mandolinie. Posól i odstaw na ok. 15 minut, następnie delikatnie odciśnij z soku.
2. Rzodkiewki umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Odciśnij z nadmiaru wody.
3. Jabłko obierz i również zetrzyj na tarce. Szczypiorek drobno posiekaj.
4. Do miski przełóż składniki, dodaj oliwę, sok z cytryny oraz cukier. Całość wymieszaj i odstaw na 15 minut, by smaki się przegryzły.