Truskawkowiec z kajmakiem to pyszne ciasto z dodatkiem truskawek. Składa się z 3 warstw – delikatnego biszkoptu, lekkiej masy na bazie śmietanki kremówki oraz masy kajmakowej, oraz musu truskawkowego. Ciasto jest bardzo lekkie, delikatne, wręcz rozpływa się w ustach. Idealnie sprawdzi się na rodzinne spotkania czy domowe imprezy.
Ciasto truskawkowiec z kajmakiem jest bardzo proste do zrobienia i zawsze się udaje. Jestem pewna, że zachwyci Was swoim smakiem. Zapraszam na przepis!
TRUSKAWKOWIEC Z KAJMAKIEM – PRZEPIS
Składniki
BISZKOPT
- 120 g mąki pszennej tortowej
- 3 jaja rozmiar M
- 100 g cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
MUS TRUSKAWKOWY
- 500 ml wody
- 2 galaretki truskawkowe
- 500 g mrożonych truskawek
MASA KAJMAKOWA
- 500 ml śmietanki 30%
- 3/4 puszki masy kajmakowej
DODATKI
- 1 opakowanie krakersów
Wykonanie
- Białka jajek ubić na sztywną pianę. Ciągle ubijając partiami dodawać cukier. Kiedy masa będzie już odpowiednio sztywna, zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać po jednym żółtku. Wsypać przesianą mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, bardzo delikatnie wymieszać.
- Całość przelać do blaszki 24×24 cm wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 25 minut.
- Żelatynę rozpuścić w 60 ml gorącej wody, ostudzić. Śmietankę 30% ubić na sztywną pianę. Dodawać po łyżce – dwóch kajmaku, miksować na małych obrotach. Żelatynę wlać do śmietanki i kajmaku, cienką strużką, miksować do połączenia składników. Masę wyłożyć na przestygnięty biszkopt i ułożyć na niej krakersy.
- Galaretki zalać gorącą wodą, mieszać aż galaretki się rozpuszczą. Truskawki zblendować i dodać do przestygniętych galaretek, wymieszać. Gdy mus zacznie tężeć, wylać na krakersy. Całość wstawić do lodówki na kilka godzin.