Bardzo smaczna i szybka do przygotowania domowa szarlotka z pysznym i delikatnym ciastem i dużą ilością jabłek. Z tym przepisem poradzi sobie każdy z Was, nawet będąc początkującym w dziedzinie wypieków. Ta szarlotka smakuje naprawdę świetnie a wszystko dzięki dużej ilości jabłek, czym właśnie cechuje się tradycyjna szarlotka.

Poniżej znajdziecie przepis na domową szarlotkę z dużą ilością jabłek. Ciasto jest szybkie, łatwe i bardzo smaczne. Na pewno zachwyci Wasze podniebienia.

PRZEPIS NA DOMOWĄ SZARLOTKĘ

Składniki 

CIASTO

  • 2 szklanki mąki
  • 200 g masła 
  • 80 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko

DODATKOWO

  • 2 kg jabłek 
  • łyżka cynamonu 

Wykonanie

  1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Z gotowego ciasta tworzymy kuleczkę, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na godzinkę. 
  2. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Dodajemy cynamon, można dodać również cukier (gdy jabłka są kwaśne). Całość dokładnie mieszamy.
  3. Ciasto dzielimy na 3 części.
  4. Blaszke wykładamy papierem do pieczenia. Dwie części ciasta wykładamy na spodzie blaszki. 
  5. Na ciasto wykładamy jabłka z cynamonem. 
  6. Ostatnią część ciasta rwiemy na kawałki i wykładamy na jabłka.
  7. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez godzinę w 180°, grzanie góra/dół. 
Udostępnij!