Szybki galaretkowiec na herbatnikach

Pyszne ciasto, które można przygotować z kilku prostych składników. Galaretkowiec na herbatnikach to bardzo lekki i smaczny deser, idealny na lato i nie tylko. Jest bardzo puszysty, delikatny, wręcz rozpływa się w ustach.

Przepis na ten smaczny i kolorowy deser jest bardzo prosty, a składniki z pewnością posiadacie w swojej kuchni. Galaretkowiec na herbatnikach to idealna przekąska na majówkę, słodki dodatek do grilla czy kawy. Zapraszam na przepis!

GALARETKOWIEC NA HERBATNIKACH – PRZEPIS

Składniki

  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 800 g jogurtu naturalnego
  • 100 g cukru pudru
  • 4 galaretki w różnych smakach
  • 3 czubate łyżki żelatyny
  • 100 ml gorącej wody
  • ok. 300 g herbatników

Wykonanie

  • Każdą galaretkę osobno rozpuszczamy w 300 ml gorącej wody, w głębokim talerzu. Odstawiamy do całkowitego stężenia. Kiedy galaretki stężeją, kroimy je w kostkę.
  • Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody i odstawiamy do przestygnięcia.
  • Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Ciągle ubijając, powoli, partiami dodajemy jogurt naturalny, miksujemy do połączenia składników. 
  • Żelatynę hartujemy, dodając do niej odrobinę masy śmietanowej. Następnie całość przekładamy do masy, mieszamy do połączenia składników.
  • Do masy przekładamy pokrojone w kostkę galaretki i delikatnie mieszamy.
  • Na blaszce 20×30 cm wcześniej wyścielonej papierem do pieczenia układamy warstwę herbatników. 
  • Masę z galaretkami wykładamy na herbatniki. 
  • Na wierzchu układamy drugą warstwę herbatników.
  • Ciasto wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Przed podaniem dekorujemy cukrem pudrem.
Szybki galaretkowiec na herbatnikach
Szybki galaretkowiec na herbatnikach
Udostępnij!