Szybki galaretkowiec na herbatnikach

Pyszne ciasto, które można przygotować z kilku prostych składników. Galaretkowiec na herbatnikach to bardzo lekki i smaczny deser, idealny na lato i nie tylko. Jest bardzo puszysty, delikatny, wręcz rozpływa się w ustach.

Przepis na ten smaczny i kolorowy deser jest bardzo prosty, a składniki z pewnością posiadacie w swojej kuchni. Galaretkowiec na herbatnikach to idealna przekąska na majówkę, słodki dodatek do grilla czy kawy. Zapraszam na przepis!

GALARETKOWIEC NA HERBATNIKACH – PRZEPIS

Składniki

  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 800 g jogurtu naturalnego
  • 100 g cukru pudru
  • 4 galaretki w różnych smakach
  • 3 czubate łyżki żelatyny
  • 100 ml gorącej wody
  • ok. 300 g herbatników

Wykonanie

  • Każdą galaretkę osobno rozpuszczamy w 300 ml gorącej wody, w głębokim talerzu. Odstawiamy do całkowitego stężenia. Kiedy galaretki stężeją, kroimy je w kostkę.
  • Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody i odstawiamy do przestygnięcia.
  • Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Ciągle ubijając, powoli, partiami dodajemy jogurt naturalny, miksujemy do połączenia składników. 
  • Żelatynę hartujemy, dodając do niej odrobinę masy śmietanowej. Następnie całość przekładamy do masy, mieszamy do połączenia składników.
  • Do masy przekładamy pokrojone w kostkę galaretki i delikatnie mieszamy.
  • Na blaszce 20×30 cm wcześniej wyścielonej papierem do pieczenia układamy warstwę herbatników. 
  • Masę z galaretkami wykładamy na herbatniki. 
  • Na wierzchu układamy drugą warstwę herbatników.
  • Ciasto wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Przed podaniem dekorujemy cukrem pudrem.
Szybki galaretkowiec na herbatnikach
Szybki galaretkowiec na herbatnikach

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Udostępnij!