
Pyszne ciasto, które można przygotować z kilku prostych składników. Galaretkowiec na herbatnikach to bardzo lekki i smaczny deser, idealny na lato i nie tylko. Jest bardzo puszysty, delikatny, wręcz rozpływa się w ustach.
Przepis na ten smaczny i kolorowy deser jest bardzo prosty, a składniki z pewnością posiadacie w swojej kuchni. Galaretkowiec na herbatnikach to idealna przekąska na majówkę, słodki dodatek do grilla czy kawy. Zapraszam na przepis!
GALARETKOWIEC NA HERBATNIKACH – PRZEPIS
Składniki
- 500 ml śmietanki kremówki
- 800 g jogurtu naturalnego
- 100 g cukru pudru
- 4 galaretki w różnych smakach
- 3 czubate łyżki żelatyny
- 100 ml gorącej wody
- ok. 300 g herbatników
Wykonanie
- Każdą galaretkę osobno rozpuszczamy w 300 ml gorącej wody, w głębokim talerzu. Odstawiamy do całkowitego stężenia. Kiedy galaretki stężeją, kroimy je w kostkę.
- Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody i odstawiamy do przestygnięcia.
- Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Ciągle ubijając, powoli, partiami dodajemy jogurt naturalny, miksujemy do połączenia składników.
- Żelatynę hartujemy, dodając do niej odrobinę masy śmietanowej. Następnie całość przekładamy do masy, mieszamy do połączenia składników.
- Do masy przekładamy pokrojone w kostkę galaretki i delikatnie mieszamy.
- Na blaszce 20×30 cm wcześniej wyścielonej papierem do pieczenia układamy warstwę herbatników.
- Masę z galaretkami wykładamy na herbatniki.
- Na wierzchu układamy drugą warstwę herbatników.
- Ciasto wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Przed podaniem dekorujemy cukrem pudrem.

