szybkie mini zapiekanki

Mini zapiekanki to fajny pomysł na ciepłą kolację lub przekąskę na imprezę. Doskonale sprawdzą się gdy odwiedzą nas niezapowiedziani goście.

Mini zapiekanki smakują wyśmienicie zarówno na ciepło jak i na zimno. Do tego są szybkie w przygotowaniu i nie wymagają wielu składników. Dodatki możemy zmieniać wedle własnego uznania lub w zależności od tego, co mamy w lodówce. Jeśli szukasz pomysłu na szybką przekąskę którą przygotujesz w ekspresowym tempie, to mini zapiekanki z ciasta francuskiego sprawdzą się idealnie.

SZYBKIE MINI ZAPIEKANKI – PRZEPIS

Składniki

  • 1 płat ciasta francuskiego
  • kilka plastrów ulubionej szynki
  • kilka plastrów sera żółtego
  • ketchup
  • majonez
  • szczypiorek

Przygotowanie

1. Płat ciasta francuskiego rozwijamy i kroimy na mniejsze kawałki o wymiarach ok. 5x5cm.

2. Pocięte kawałki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy cienką warstwą ketchupu. Następnie kładziemy kawałek ulubionej szynki i sera żółtego.

3. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i pieczemy przez około 15 minut.

4. Gotowe zapiekanki polewamy ketchupem i majonezem oraz posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

mini zapiekanki przepis

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Udostępnij!