Babeczki szpinakowe z kremem śmietankowym to propozycja na pyszny deser na każdą okazję. Te małe, dekoracyjne ciasteczka doskonale sprawdzą się na domowe imprezy lub jako prezent niespodzianka dla bliskiej Tobie osoby. Ich prostota, a zarazem nieograniczone możliwości dekorowania, sprawiają, że babeczki są nie tylko pyszne, ale także atrakcyjne wizualnie. Przepis na babeczki szpinakowe jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Ponadto szpinak nie jest w ogóle wyczuwalny w smaku. Dodajemy go do ciasta tylko po to, by uzyskać piękny zielony kolor. Polecamy również sprawdzić nasz inny przepis z dodatkiem szpinaku, a mianowicie ciasto leśny mech.
BABECZKI SZPINAKOWE PRZEPIS
Składniki
Ciasto
- 250 g mąki pszennej
- 200 g świeżego szpinaku
- 3 jajka
- 2/3 szklaki cukru
- 125 ml oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem
- 250 ml śmietanki kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo
- kilka malin
Przygotowanie
- Do miski wbić jajka, dodać cukier i zmiksować na puszystą masę.
- Zmniejszyć obroty miksera i powoli wlewać olej. Kolejno dodać zblendowany na mus szpinak i całość wymieszać do połączenia składników.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy jajecznej. Całość delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.
- Formę na muffiny wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem do około 3/4 wysokości.
- Babeczki wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec około 35 minut, do tzw. suchego patyczka.
- Śmietankę ubić z mascarpone i cukrem pudrem na puszystą masę.
- Z babeczek ściąć wierzch i rozdrobnić palcami, by uzyskać kruszonkę.
- Krem śmietankowy wyłożyć na babeczki i przykryć pokruszonym ciastem.
- Wierzch udekorować malinami.