Babeczki szpinakowe

Babeczki szpinakowe z kremem śmietankowym to propozycja na pyszny deser na każdą okazję. Te małe, dekoracyjne ciasteczka doskonale sprawdzą się na domowe imprezy lub jako prezent niespodzianka dla bliskiej Tobie osoby. Ich prostota, a zarazem nieograniczone możliwości dekorowania, sprawiają, że babeczki są nie tylko pyszne, ale także atrakcyjne wizualnie. Przepis na babeczki szpinakowe jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Ponadto szpinak nie jest w ogóle wyczuwalny w smaku. Dodajemy go do ciasta tylko po to, by uzyskać piękny zielony kolor. Polecamy również sprawdzić nasz inny przepis z dodatkiem szpinaku, a mianowicie ciasto leśny mech.

BABECZKI SZPINAKOWE PRZEPIS

Składniki

Ciasto

  • 250 g mąki pszennej
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 3 jajka
  • 2/3 szklaki cukru
  • 125 ml oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem

  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru

Dodatkowo

  • kilka malin

Przygotowanie

  1. Do miski wbić jajka, dodać cukier i zmiksować na puszystą masę. 

  2. Zmniejszyć obroty miksera i powoli wlewać olej. Kolejno dodać zblendowany na mus szpinak i całość wymieszać do połączenia składników.

  3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy jajecznej. Całość delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.

  4. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem do około 3/4 wysokości.

  5. Babeczki wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec około 35 minut, do tzw. suchego patyczka.

  6. Śmietankę ubić z mascarpone i cukrem pudrem na puszystą masę.

  7. Z babeczek ściąć wierzch i rozdrobnić palcami, by uzyskać kruszonkę.

  8. Krem śmietankowy wyłożyć na babeczki i przykryć pokruszonym ciastem.

  9. Wierzch udekorować malinami.
Babeczki szpinakowe przepis
Przepis na babeczki szpinakowe

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.5 / 5. Oddanych głosów: 12

Udostępnij!