Jak zrobić dobre blaty bezowe? Dziś mam dla Was przepis na idealne blaty bezowe do tortu lub innych ciast, które doskonale komponują się z owocami i z większością kremów. Prawidłowo zrobione blaty bezowe powinny być chrupkie na zewnątrz i miękkie w środku. Zapraszam na przepis.
BEZOWE BLATY PRZEPIS
Składniki
- 6 białek temp. pokojowa
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 300 g drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- szczypta soli
Przygotowanie
1. Do miski wlać białka, dodać szczyptę soli i ubijać na wysokich obrotach miksera. Gdy białka zaczną podwajać swoją objętość, stopniowo dodawać cukier. Ubijać przez około 15 minut, do uzyskania białej, gładkiej masy.
2. Pod koniec ubijania dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Wymieszać krótko do połączenia.
3. Blaszkę z piekarnika wyścielić papierem do pieczenia i obrysować na nim dwa okręgi o średnicy 20 cm lub większe.
4. Masę podzielić na dwie części i rozprowadzić na okręgach.
5. Za pomocą szpatułki zawinąć masę ku środkowi.
6. Piekarnik nagrzać do 120 stopni z funkcją termoobiegu. Blaszkę wstawić do piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do 100 stopni również z termoobiegiem.
7. Piec przez 120 minut. Po upływie czasu wyłączyć piekarnik i pozostawić bezy do całkowitego ostygnięcia.
8. Tak przygotowane blaty bezowe przełożyć dowolnym kremem i udekorować owocami.