Ciasteczka babuni

Dziś mam dla Was przepis na ciasteczka babuni. Delikatne, przepyszne domowe ciastka przekładane różaną marmoladą, które doskonale sprawdzą się jako słodki dodatek do kawy, jak również na świąteczny stół i inne wyjątkowe okazje. Ciasteczka babuni są bardzo łatwe w przygotowaniu i niezwykle efektownie wyglądają na talerzu. Każdy w mojej rodzinie je uwielbia.

CIASTECZKA BABUNI PRZEPIS

Składniki

  • 130 g masła (temp. pokojowa)
  • 1 jajko (temp. pokojowa)
  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 0,5 szklanki wiórków kokosowych

Dodatkowo

  • marmolada różana
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie

1. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie dodać jajko i ubijać jeszcze przez kilka minut.

2. Wiórki kokosowe zmielić w młynku lub blenderze na proszek.

3. Przesianą mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia, kokosem i cukrem wanilinowym. Całość przełożyć do miski z masłem i jajkiem i zmiksować na jednolitą masę. Ciasto wstawić do lodówki na 1 godzinę.

4. Po upływie czasu ciasto podzielić na 3 części. Każdą z nich rozwałkować na placek o grubości ok. 3 mm.

5. Z ciasta wycinać kółeczka i przełożyć je na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia.

Tak przygotowane ciasteczka wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec przez 15 minut do zarumienienia.

6. Po upieczeniu i przestygnięciu, ciasteczka posmarować marmoladą i przykryć drugim ciasteczkiem. Wierzch posypujemy cukrem pudrem.

Ciasteczka babuni przepis
domowe ciastka z marmoladą
Udostępnij!