Biszkopt makowy z kremem i brzoskwiniami

Super przepis na pyszny biszkopt makowy z kremem i brzoskwiniami. Ciasto składa się z makowego biszkopta, przełożonego masą śmietankową z dodatkiem brzoskwiń. Całość jest bardzo delikatna, lekko słodka. Ciasto pięknie prezentuje się na talerzu i z pewnością idealnie udekoruje świąteczny stół. Zapraszam do zapoznania się z przepisem na pyszne ciasto makowe, które idealnie sprawdzi się na każdą okazję, a szczególnie na zbliżające się święta.

BISZKOPT MAKOWY Z KREMEM I BRZOSKWINIAMI

Składniki

MAKOWY BISZKOPT

  • 6 jajek
  • 150 g mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • 160 g suchego maku mielonego
  • 50 ml oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia


KREM Z BRZOSKWINIAMI

  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 60 ml wody
  • puszka brzoskwiń w syropie


DODATKOWO

  • sos czekoladowy do dekoracji

Wykonanie

  1. Białka oddzielić od żółtek, ubić ze szczyptą soli. Ciągle ubijając na wysokich obrotach stopniowo dodawać cukier. Miksować do uzyskania szklistej masy. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać żółtka, miksować do połączenia składników.

  2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i makiem. Przesypać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać, pod koniec wlać olej.

  3. Ciasto przełożyć do blaszki 24×24 cm, wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec przez 35 minut, do suchego patyczka. Biszkopt makowy odstawić do przestygnięcia, a następnie podzielić na dwa blaty.

  4. Brzoskwinie dokładnie odsączyć z soku i pokroić w kostkę.

  5. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić do przestygnięcia.

  6. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić z mascarpone i cukrem pudrem na puszystą masę. Pod koniec cienkim strumieniem powoli wlewać żelatynę, miksować do połączenia składników.

  7. Około 1/4 masy odłożyć na bok, do pozostałej dodać brzoskwinie i wymieszać.

  8. Biszkopt makowy nasączyć sokiem z brzoskwiń, następnie wyłożyć na niego masę z brzoskwiniami i przykryć drugim biszkoptem, który również nasączyć sokiem z brzoskwiń. Na wierzch wyłożyć pozostałą masę i udekorować polewą czekoladową.

  9. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin.
Biszkopt makowy z kremem i brzoskwiniami przepis
Przepis na biszkopt makowy z kremem i brzoskwiniami

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 167

Udostępnij!