Super przepis na pyszny biszkopt makowy z kremem i brzoskwiniami. Ciasto składa się z makowego biszkopta, przełożonego masą śmietankową z dodatkiem brzoskwiń. Całość jest bardzo delikatna, lekko słodka. Ciasto pięknie prezentuje się na talerzu i z pewnością idealnie udekoruje świąteczny stół. Zapraszam do zapoznania się z przepisem na pyszne ciasto makowe, które idealnie sprawdzi się na każdą okazję, a szczególnie na zbliżające się święta.
BISZKOPT MAKOWY Z KREMEM I BRZOSKWINIAMI
Składniki
MAKOWY BISZKOPT
- 6 jajek
- 150 g mąki pszennej
- 150 g cukru
- 160 g suchego maku mielonego
- 50 ml oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
KREM Z BRZOSKWINIAMI
- 500 ml śmietanki kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
- 4 łyżeczki żelatyny
- 60 ml wody
- puszka brzoskwiń w syropie
DODATKOWO
- sos czekoladowy do dekoracji
Wykonanie
- Białka oddzielić od żółtek, ubić ze szczyptą soli. Ciągle ubijając na wysokich obrotach stopniowo dodawać cukier. Miksować do uzyskania szklistej masy. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać żółtka, miksować do połączenia składników.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i makiem. Przesypać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać, pod koniec wlać olej.
- Ciasto przełożyć do blaszki 24×24 cm, wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec przez 35 minut, do suchego patyczka. Biszkopt makowy odstawić do przestygnięcia, a następnie podzielić na dwa blaty.
- Brzoskwinie dokładnie odsączyć z soku i pokroić w kostkę.
- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić do przestygnięcia.
- Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić z mascarpone i cukrem pudrem na puszystą masę. Pod koniec cienkim strumieniem powoli wlewać żelatynę, miksować do połączenia składników.
- Około 1/4 masy odłożyć na bok, do pozostałej dodać brzoskwinie i wymieszać.
- Biszkopt makowy nasączyć sokiem z brzoskwiń, następnie wyłożyć na niego masę z brzoskwiniami i przykryć drugim biszkoptem, który również nasączyć sokiem z brzoskwiń. Na wierzch wyłożyć pozostałą masę i udekorować polewą czekoladową.
- Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin.