Na pewno wiele z Was pamięta z czasów dzieciństwa blok czekoladowy. To właśnie on zainspirował mnie do przygotowania tego deseru w nieco nowocześniejszym wydaniu. Przygotowałam blok oreo z białą czekoladą, który wyszedł przepyszny!
Ten biały blok z oreo jest bardzo łatwy do zrobienia i polecam go każdemu. Z jego przygotowaniem poradzą sobie nawet osoby rozpoczynające swoją przygodę w kuchni. Idealnie sprawdzi się jako słodka przekąska do kawy czy smaczny deser na poczęstunek.
BLOK OREO Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ – PRZEPIS
Składniki
- 125 ml wody
- 2 ½ szklanki mleka w proszku
- ½ tabliczki białej czekolady
- 125 g masła
- ½ szklanki cukru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 10 ciasteczek oreo
Wykonanie
- Do garnka wlewamy wodę, dodajemy masło, cukier i cukier wanilinowy, całość podgrzewamy na małym ogniu. Mieszamy do czasu aż roztopi się masło i rozpuści cukier.
- Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy do wcześniej powstałej masy.
- Masę lekko studzimy. Dodajemy mleko w proszku. Całość miksujemy bardzo dokładnie.
- Kilka ciasteczek Oreo kruszymy i dodajemy do masy.
- Wymieszaną masę przekładamy do keksówki o wymiarach 10×25 cm. Na górze układamy pozostałe ciastka. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.