Bułeczki bez drożdży

Zabrakło w domu pieczywa i nie chce Ci się iść po nie do sklepu? A może lubisz piec własne bułeczki i szukasz ciekawego przepisu, który chętnie wypróbujesz? Zapraszam do zapoznania się z przepisem na pyszne bułeczki bez drożdży!

Domowe bułki bez drożdży to niesamowity wypiek, który podbije Twoje serce. Są mięciutkie i delikatne w smaku. Dodatkowo upieczemy je bez użycia drożdży, dzięki czemu nie musisz czekać aż ciasto wyrośnie.

BUŁECZKI BEZ DROŻDŻY PRZEPIS

Składniki

  • 450 g mąki pszennej
  • 350 g jogurtu naturalnego gęstego (temp. pokojowa)
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • jajko do posmarowania
  • sezam

Przygotowanie

  1. Do miski przełożyć mąkę, cukier, sól oraz sodę. Wymieszać suche składniki.

  2. Następnie dodać jogurt i wyrobić ciasto ręcznie lub za pomocą robota.

  3. Z ciasta odrywać kawałki, formować w kuleczki i układać na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia.

  4. Za pomocą noża zrobić lekkie nacięcia na bułeczkach.

  5. Wierzch bułeczek posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem.

  6. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez 20 minut, funkcja grzania góra-dół.

  7. Po upieczeniu bułeczki studzić na kratce.
Przepis na bułeczki bez drożdży
Bułeczki bez drożdży przepis

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 2

Udostępnij!