Sernik świąteczny

Sernik świąteczny to jak sama nazwa wskazuje idealny wypiek na święta. Przepis jest niezwykle prosty, a ciasto bardzo smaczne i delikatne. Z pewnością zachwyci gości i rodzinę. Sernik świąteczny pieczony jest w keksówce, dzięki czemu ciekawie wygląda i dobrze się kroi. Do przygotowania tego pysznego sernika potrzebujemy tylko kilku prostych składników i dosłownie paru minut na połączenie ze sobą produktów.

SERNIK ŚWIĄTECZNY PRZEPIS

Składniki

  • 1 kg twarogu na sernik z wiaderka
  • 120 g cukru
  • 2 budynie śmietankowe
  • 4 jajka
  • 1/2 kostki masła (temp pokojowa)
  • 1 łyżka startej skórki z cytryny

Dodatkowo

  • tabliczka czekolady deserowej
  • 80 ml śmietanki kremówki
  • garść posiekanych orzechów

Przygotowanie

1. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie stopniowo dodawać ser na przemian z jajkami i miksować do połączenia. Pod koniec dodać proszki budyniowe i skórkę z cytryny.

2. Masę serową przełożyć do keksówki wyścielonej papierem do pieczenia.

3. Sernik piec w kąpieli wodnej w temperaturze 160 stopni przez 90 minut.

4. Po upieczeniu sernik wyjąć z keksówki i pozostawić do przestygnięcia.

5. Po przestygnięciu sernik odwrócić do góry dnem.

6. Śmietankę krekówkę połączyć z czekoladą w kąpieli wodnej.

7. Polewą polać ciasto. Wierzch posypać orzechami.

Sernik świąteczny przepis
Pyszny sernik świąteczny
Udostępnij!