Sernik świąteczny to jak sama nazwa wskazuje idealny wypiek na święta. Przepis jest niezwykle prosty, a ciasto bardzo smaczne i delikatne. Z pewnością zachwyci gości i rodzinę. Sernik świąteczny pieczony jest w keksówce, dzięki czemu ciekawie wygląda i dobrze się kroi. Do przygotowania tego pysznego sernika potrzebujemy tylko kilku prostych składników i dosłownie paru minut na połączenie ze sobą produktów.
SERNIK ŚWIĄTECZNY PRZEPIS
Składniki
- 1 kg twarogu na sernik z wiaderka
- 120 g cukru
- 2 budynie śmietankowe
- 4 jajka
- 1/2 kostki masła (temp pokojowa)
- 1 łyżka startej skórki z cytryny
Dodatkowo
- tabliczka czekolady deserowej
- 80 ml śmietanki kremówki
- garść posiekanych orzechów
Przygotowanie
1. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie stopniowo dodawać ser na przemian z jajkami i miksować do połączenia. Pod koniec dodać proszki budyniowe i skórkę z cytryny.
2. Masę serową przełożyć do keksówki wyścielonej papierem do pieczenia.
3. Sernik piec w kąpieli wodnej w temperaturze 160 stopni przez 90 minut.
4. Po upieczeniu sernik wyjąć z keksówki i pozostawić do przestygnięcia.
5. Po przestygnięciu sernik odwrócić do góry dnem.
6. Śmietankę krekówkę połączyć z czekoladą w kąpieli wodnej.
7. Polewą polać ciasto. Wierzch posypać orzechami.