Buraczki do słoików na zimę

Zobaczcie jak zrobić pyszne i proste buraczki do słoików na zimę. Ten przepis jest naprawdę świetny i uniwersalny! Takie buraczki to idealny dodatek do każdego obiadu. Z pewnością każdy będzie zachwycony ich smakiem, ponieważ są delikatne i przepyszne. 

 Buraczki do słoików na zimę to obowiązkowa pozycja na liście przetworów na zimę. To właśnie buraczki przodują niemalże w każdej spiżarni. Nic dziwnego, każdy je uwielbia, a z tego przepisu wychodzą najlepsze!

BURACZKI DO SŁOIKÓW NA ZIMĘ – PRZEPIS

Składniki

  • 3 kg świeżych buraków
  • 120 g cukru
  • 150 ml octu spirytusowego 10%
  • 1 łyżka soli kamiennej

Wykonanie

  • Buraki myjemy, przekładamy do garnka i zalewamy wodą. Przykrywamy pokrywką, wstawiamy na palnik i gotujemy. Czas gotowania buraków zależy od ich wielkości, może wynosić od 40 minut do ponad godziny. Należy sprawdzać co jakiś czas ich miękkość. Ugotowane i odcedzone buraczki odstawiamy do przestygnięcia. 
  • Przestygnięte buraczki obieramy i ścieramy na tarce. Dodajemy do nich ocet, sól oraz cukier i mieszamy. Następnie przekładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy. 

Jak pasteryzować buraczki?

Dno garnka wykładamy ściereczką, układamy na niej słoiki i zalewamy wodą do 3/4 wysokości słoików. Zagotowujemy. Od momentu zagotowania gotujemy 10 minut. Po upływie czasu słoiki wyjmujemy z garnka, ustawiamy na blacie do góry dnem i przykrywamy ręcznikiem. Pozostawiamy do całkowitego przestygnięcia.

Buraczki do słoików na zimę przepis
Przepis na buraczki do słoików na zimę

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Udostępnij!