Dziś mam dla Was przepis na ciasteczka babuni. Delikatne, przepyszne domowe ciastka przekładane różaną marmoladą, które doskonale sprawdzą się jako słodki dodatek do kawy, jak również na świąteczny stół i inne wyjątkowe okazje. Ciasteczka babuni są bardzo łatwe w przygotowaniu i niezwykle efektownie wyglądają na talerzu. Każdy w mojej rodzinie je uwielbia.
CIASTECZKA BABUNI PRZEPIS
Składniki
- 130 g masła (temp. pokojowa)
- 1 jajko (temp. pokojowa)
- 250 g mąki pszennej tortowej
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 0,5 szklanki wiórków kokosowych
Dodatkowo
- marmolada różana
- cukier puder do posypania
Przygotowanie
1. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie dodać jajko i ubijać jeszcze przez kilka minut.
2. Wiórki kokosowe zmielić w młynku lub blenderze na proszek.
3. Przesianą mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia, kokosem i cukrem wanilinowym. Całość przełożyć do miski z masłem i jajkiem i zmiksować na jednolitą masę. Ciasto wstawić do lodówki na 1 godzinę.
4. Po upływie czasu ciasto podzielić na 3 części. Każdą z nich rozwałkować na placek o grubości ok. 3 mm.
5. Z ciasta wycinać kółeczka i przełożyć je na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia.
Tak przygotowane ciasteczka wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec przez 15 minut do zarumienienia.
6. Po upieczeniu i przestygnięciu, ciasteczka posmarować marmoladą i przykryć drugim ciasteczkiem. Wierzch posypujemy cukrem pudrem.