Ciastka kruche z czekoladą są perfekcyjne! Świetnie smakują i wręcz rozpływają się w ustach. Po ich skosztowaniu ciężko zaprzestać na jednym ciasteczku.
Ciasteczka są bardzo delikatne, kruchutkie a co najważniejsze szybkie i łatwe do zrobienia. Ich przygotowanie zajmuje tyle co nic, czyli 10 minut. Idealne jako słodka przekąska do kawy, a także wyjście awaryjne w przypadku niezapowiedzianych gości. Są naprawdę świetne, przekonajcie się sami, zapraszam na przepis.
CIASTKA KRUCHE Z CZEKOLADĄ – PRZEPIS
Składniki
- 100 g masła
- 160 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 60 g cukru
- 100 g czekolady mlecznej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Wykonanie
- Do miski przekładamy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wbijamy jajko, dodajemy miękkie masło, cukier oraz sól. Całość zagniatamy na jednolite ciasto.
- Czekoladę kroimy w kosteczkę i przekładamy do ciasta, mieszamy do połączenia składników.
- Blaszkę wyścielamy papierem do pieczenia. Za pomocą dłoni urywamy kawałki ciasta i formujemy z nich kulki wielkości orzecha włoskiego. Następnie spłaszczamy i wykładamy na blaszkę.
- Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i pieczemy przez 5 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze 10 minut.