Ciastka kruche z czekoladą

Ciastka kruche z czekoladą są perfekcyjne! Świetnie smakują i wręcz rozpływają się w ustach. Po ich skosztowaniu ciężko zaprzestać na jednym ciasteczku.

Ciasteczka są bardzo delikatne, kruchutkie a co najważniejsze szybkie i łatwe do zrobienia. Ich przygotowanie zajmuje tyle co nic, czyli 10 minut. Idealne jako słodka przekąska do kawy, a także wyjście awaryjne w przypadku niezapowiedzianych gości. Są naprawdę świetne, przekonajcie się sami, zapraszam na przepis.

CIASTKA KRUCHE Z CZEKOLADĄ – PRZEPIS

Składniki

  • 100 g masła
  • 160 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 60 g cukru
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Wykonanie

  • Do miski przekładamy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wbijamy jajko, dodajemy miękkie masło, cukier oraz sól. Całość zagniatamy na jednolite ciasto.
  • Czekoladę kroimy w kosteczkę i przekładamy do ciasta, mieszamy do połączenia składników.
  • Blaszkę wyścielamy papierem do pieczenia. Za pomocą dłoni urywamy kawałki ciasta i formujemy z nich kulki wielkości orzecha włoskiego. Następnie spłaszczamy i wykładamy na blaszkę.
  • Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i pieczemy przez 5 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze 10 minut.
Ciastka kruche z czekoladą
Ciastka kruche z czekoladą

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Udostępnij!