Ciasto Bananowiec

Pyszny bananowiec, czyli ciasto z bananami, które można przygotować o każdej porze roku. Świetny i sprawdzony przepis, który sprawdzi się na każdą okazję. Wypiek ten uwielbiają dzieciaki, a także osoby dorosłe, nic dziwnego, jest przepyszne!

Ciasto bananowiec to smaczny deser, który pokochacie już po pierwszym kęsie. Nie jest ani za słodkie, ani za ciężkie, wręcz idealne. Słodki smak kremu przełamuje galaretka agrestowa z bananami, która sprawia, że ciasto jest lekkie i orzeźwiające. Jestem pewna, że posmakuje każdemu z Was, a przepis zostanie z Wami na dłużej.

PRZEPIS NA CIASTO BANANOWIEC

Składniki

BISZKOPT KAKAOWY

  • 5 jajek rozmiar M
  • 120 g mąki
  • 30 g kakao
  • 150 g cukru
  • szczypta soli

MASA

500 ml śmietanki kremówki
250 g serka mascarpone
100 g mlecznej czekolady
1 śmietan fix
3 łyżki cukru pudru

DODATKOWO

  • 10 biszkoptów
  • 2 średniej wielkości banany
  • 2 galaretki agrestowe
  • 750 ml gorącej wody

Wykonanie

  • Białka oddzielamy od żółtek. Następnie białka przekładamy do miski i ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli, na wysokich obrotach. Następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy na szklistą masę. Kolejno zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku. Pod koniec do masy wsypujemy przesianą mąkę i kakao, delikatnie mieszamy. Masę jajeczną wykładamy na blaszkę 24×24 cm i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 20-25 minut, do suchego patyczka. Gotowy biszkopt odstawiamy do przestygnięcia, a następnie dzielimy na dwa blaty.
  • Czekoladę ścieramy na tarce o małych oczkach. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy z dodatkiem cukru pudru. Następnie stopniowo dodajemy serek mascarpone. Ubijamy do połączenia składników. Pod koniec wsypujemy startą na tarce czekoladę oraz śmietan fix, mieszamy do połączenia składników.
  • Połowę przygotowanej masy wykładamy na biszkopt. Na masie układamy namoczone w mleku biszkopty, na nie wykładamy drugą część masy, a na nią drugi blat biszkopta.
  • Galaretki agrestowe rozpuszczamy w 750 ml gorącej wody, odstawiamy do lekkiego stężenia. Na biszkopcie układamy pokrojone w plasterki banany, a na nie wykładamy tężejącą galaretkę. Ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc.
Ciasto Bananowiec przepis
Ciasto z bananami przepis

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 2

Udostępnij!