Ciasto biszkopcik bez pieczenia to niesamowicie prosty i smaczny deser, który można przygotować w 15 minut. Do jego wykonania potrzebujemy kilku składników, które zakupicie w każdym sklepie, a są to herbatniki kakaowe oraz maślane, biszkopty, śmietanka kremówka, serek mascarpone oraz masa kajmakowa. Z tych składników jesteśmy w stanie wyczarować pyszne ciasto biszkopcik, w dodatku bez użycia piekarnika.
Ciasto biszkopcik to idealny deser na każdą okazję. Z pewnością posmakuje Wam i Waszym gościom. Dodatkowo jest szybkie do zrobienia i co najważniejsze bardzo smaczne. Chcecie się przekonać? Zapraszam na przepis!
CIASTO BISZKOPCIK BEZ PIECZENIA
Składniki
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 500 ml śmietanki kremówki
- 1 śmietan-fix
- 1/2 puszki masy kajmakowej
- 14 biszkoptów
- 12 herbatników maślanych
- 24 herbatniki kakaowe
- 1/2 szklanki mleka
Wykonanie
- Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem oraz mascarpone na puszystą masę. Pod koniec ubijania wsypujemy śmietan-fix. Mieszamy do połączenia składników.
- Formę o wymiarach 24×24 wykładamy papierem do pieczenia, a na nim układamy herbatniki maślane.
- Na herbatniki wykładamy połowę przygotowanej masy śmietankowej. Na masie układamy herbatniki kakaowe, które smarujemy masą kajmakową. Na niej układamy kolejną warstwę herbatników, na które wykładamy pozostałą masę śmietankową.
- Biszkopty kolejno moczymy w mleku i układamy na cieśnie. Całość wstawiamy do lodówki na całą noc.
Na sam widok ślinka cieknie 🙂