Ciasto biszkopcik bez pieczenia to niesamowicie prosty i smaczny deser, który można przygotować w 15 minut. Do jego wykonania potrzebujemy kilku składników, które zakupicie w każdym sklepie, a są to herbatniki kakaowe oraz maślane, biszkopty, śmietanka kremówka, serek mascarpone oraz masa kajmakowa.  Z tych składników jesteśmy w stanie wyczarować pyszne ciasto biszkopcik, w dodatku bez użycia piekarnika. 

Ciasto biszkopcik to idealny deser na każdą okazję. Z pewnością posmakuje Wam i Waszym gościom. Dodatkowo jest szybkie do zrobienia i co najważniejsze bardzo smaczne. Chcecie się przekonać? Zapraszam na przepis!

CIASTO BISZKOPCIK BEZ PIECZENIA

Składniki

  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 1 śmietan-fix
  • 1/2 puszki masy kajmakowej
  • 14 biszkoptów
  • 12 herbatników maślanych
  • 24 herbatniki kakaowe
  • 1/2 szklanki mleka

Wykonanie

  • Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem oraz mascarpone na puszystą masę. Pod koniec ubijania wsypujemy śmietan-fix. Mieszamy do połączenia składników.
  • Formę o wymiarach 24×24 wykładamy papierem do pieczenia, a na nim układamy herbatniki maślane.
  • Na herbatniki wykładamy połowę przygotowanej masy śmietankowej. Na masie układamy herbatniki kakaowe, które smarujemy masą kajmakową. Na niej układamy kolejną warstwę herbatników, na które wykładamy pozostałą masę śmietankową.
  • Biszkopty kolejno moczymy w mleku i układamy na cieśnie. Całość wstawiamy do lodówki na całą noc.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.4 / 5. Oddanych głosów: 10

Udostępnij!