Ciasto błękitna laguna zachwyca nie tylko niezwykłym smakiem, ale i ciekawym wyglądem. Połączenie herbatnikowego spodu, pysznego kremu i błękitnej galaretki z pewnością zachwyci gości i rodzinę.
Przepis na ciasto błękitna laguna jest bardzo prosty i nie wymaga dużo pracy. Do jego przygotowania nie potrzeba nawet używać piekarnika, ponieważ jest to ciasto bez pieczenia. Jeśli szukacie pomysłu na nietuzinkowy deser, ciasto błękitna laguna sprawdzi się tutaj idealnie.
CIASTO BŁĘKITNA LAGUNA PRZEPIS
Składniki
- 1 galaretka niebieska
- 400 ml wody
- 24 herbatniki maślane
- 3 łyżki kremu czekoladowego (np. Nutella)
- 2 budynie śmietankowe bez cukru
- 600 ml mleka
- 120 g masła
- 70 g cukru
- 9 delicji
Przygotowanie
1. 400 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku rozpuszczamy proszki budyniowe.
2. Do gotującego się mleka przelewamy rozpuszczony budyń i całość intensywnie mieszamy aż masa zgęstnieje. Rondelek ściągamy z ognia, przykrywamy folią spożywczą tak, by dotykała powierzchni masy i odkładamy do przestygnięcia.
3. Formę o wymiarach 20 x 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy warstwę herbatników. Na herbatnikach rozprowadzamy krem czekoladowy i całość przykrywamy drugą warstwą herbatników.
4. Miękkie masło miksujemy na puszystą masę. Następnie stopniowo dodajemy przestygnięty budyń i miksujemy do połączenia.
5. Masę wykładamy na ciasto, a na niej układamy delicje. Ciasto wstawiamy na 1 godzinę do lodówki do lekkiego stężenia.
6. Niebieską galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wody i odstawiamy do wystudzenia.
7. Tężejącą galaretkę wylewamy na ciasto i całość ponownie wstawiamy do lodówki na kilka godzin.