Ciasto brzoskwinka to delikatne ciasto o wyjątkowym smaku. Składa się z trzech warstw, puszystego biszkopta, delikatnej masy z kawałkami czekolady oraz galaretki z kawałkami brzoskwiń.
To smakowite ciasto jest bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu. Sprawdzi się na każdą nadarzającą się okazję. Będzie idealnym wyborem na święta, domowe imprezy, spotkania z przyjaciółmi czy po prostu kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego.
CIASTO BRZOSKWINKA – PRZEPIS
Składniki
BISZKOPT
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki
- 3 jajka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
GALARETKA Z BRZOSKWINIAMI
- 2 galaretki cytrynowe
- duża puszka brzoskwiń w syropie
MASA ŚMIETANKOWA
- 830 ml śmietanki 30%
- 4 łyżki cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny
- tabliczka czekolady mlecznej
- 1/3 szklanki wody
Wykonanie
BISZKOPT
- Białka jajek ubić na pianę. Ciągle ubijając stopniowo dodawać cukier. Zmniejszyć obroty miksera i dodać żółtka, miksować do połączenia składników. Kolejno wsypać proszek, mąkę i wymieszać łyżką.
- Tradycyjną blachę 24×35 wyścielić papierem, biszkopt przelać do formy.
- Piec 25-30 minut w 180 stopniach.
MASA ŚMIETANKOWA
- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Odstawić do przestygnięcia
- Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić z cukrem pudrem.
- Czekoladę pokroić w drobną kosteczkę.
- Cienkim strumieniem wlać przestudzoną żelatynę do śmietanki, ciągle ją mieszając. Dodać pokrojoną czekoladę, wymieszać.
- Masę rozsmarować na przestygniętym biszkopcie.
GALARETKA Z BRZOSKWINIAMI
- Galaretki cytrynowe rozpuścić w 800 ml wody.
- Brzoskwinie wyjąc z zalewy, pokroić w kostkę. Dodać je do tężejącej galaretki, całość rozprowadzić na cieście. Gotowe ciasto wstawić do lodówki na całą noc.