Truskawkowiec to mega smaczny deser który zachwyci Was swoim smakiem, już po pierwszym kęsie. Jest bardzo lekki i delikatny, wręcz rozpływa się w ustach. 

Ciasto można przygotować zarówno ze świeżych jak i mrożonych truskawek. W obu tych wersjach smakuje obłędnie. Jeśli macie ochotę na smaczny a jednocześnie lekki deser, ciasto truskawkowiec będzie idealnym wyborem. 

CIASTO TRUSKAWKOWIEC – PRZEPIS

Składniki

BISZKOPT

  • 4 jajka
  • 100 g cukru
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 80 g mąki

Należy upiec dwa takie biszkopty.

WARSTWA Z TRUSKAWKAMI

  • 800 g truskawek (mrożonych lub świeżych)
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 1 galaretka cytrynowa

MASA ŚMIETANKOWO-BUDYNIOWA

  • 830 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • 400 ml mleka
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 120 ml gorącej wody
  • 2 łyżki żelatyny

GALARETKA Z TRUSKAWKAMI

  • 2 galaretki truskawkowe
  • 3-4 garści truskawek (mrożone lub świeże)

Przygotowanie

BISZKOPT

  • Białka ubijamy na sztywną pianę. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy cukier, ubijamy do uzyskania szklistej masy. Następnie zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy żółtka. Pod koniec wsypujemy mąkę oraz sodę i delikatnie mieszamy. Gotową masę przelewamy na blaszkę 24×35 cm wyścieloną papierem do pieczenia. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy przez 25 minut.

WARSTWA Z TRUSKAWKAMI

  • Truskawki blendujemy na mus. Jeśli są to mrożone truskawki, należy je wcześniej nieco rozmrozić.
  • Galaretki rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody, odstawiamy do przestygnięcia. Następnie przelewamy do nich mus truskawkowy i odstawiamy do lekkiego stężenia.

MASA BUDYNIOWA

  • Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do przestygnięcia.
  • Budynie przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, jednak rozpuszczamy je w mniejszej ilości mleka – 400 ml. Gotowy budyń odstawiamy do przestygnięcia. Kiedy budyń przestygnie, miksujemy go na krem.
  • Śmietankę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na sztywną pianę. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy po łyżce budyniu. Pod koniec cienkim strumieniem wlewamy przestygniętą żelatynę.

GALARETKA TRUSKAWKOWA

  • Galaretkę rozpuszczamy w 700 ml gorącej wody. Kiedy przestygnie, dodajemy do niej truskawki.

Wykonanie

  • Na biszkopt wykładamy połowę tężejącego musu truskawkowego. Następnie rozprowadzamy połowę masy budyniowo-śmietankowej. Całość przykrywamy biszkoptem.
  • Na biszkopt wykładamy pozostały mus truskawkowy i masę budyniowo-śmietankową.
  • Na wierzch ciasta wykładamy tężejącą galaretkę z truskawkami.
  • Ciasto wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Udostępnij!