Jeśli lubicie ciasta bez pieczenia, to to ciasto budyniowe z dżemem z pewnością przypadnie wam do gustu.
Ciasto składa się krakersów, przełożonych masą budyniową, warstwą masy krówkowej oraz dżemu porzeczkowego. Na górze znajdziecie ubitą śmietankę z galaretką i prażone płatki migdałów. Całość pięknie się prezentuje i jeszcze lepiej smakuje. Ciasto z budyniem i dżemem bez pieczenia to wyśmienity deser na specjalne okazje, jak również na co dzień do popołudniowej kawy czy herbaty.
CIASTO BUDYNIOWE Z DŻEMEM PRZEPIS
Składniki
Masa I
- 120 g masła
- 40 g mąki pszennej
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 500 ml mleka
- 4 łyżki cukru
- 50 g wiórek kokosowych
Masa II
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 galaretka o smaku poziomkowym
- 150 ml gorącej wody
Dodatkowo
- ok. 60 słonych krakersów
- 1 słoiczek dżemu porzeczkowego
- 2/3 puszki masy krówkowej
- szklanka płatków migdałowych
Przygotowanie
1. Płatki migdałowe podpraż na suchej patelni i odstaw.
2. Do rondelka wlej 300 ml mleka, dodaj cukier i zagotuj.
3. Do pozostałego mleka dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną. Dokładnie wymieszaj i przelej mieszankę do gotującego się mleka. Całość energicznie mieszaj do uzyskania gęstej, jednolitej masy.
4. Rondelek przykryj folią spożywczą tak, by dotykała całej powierzchni budyniu i odstaw do całkowitego przestudzenia.
5. Galaretkę poziomkową rozpuść w 150 ml gorącej wody i odstaw do przestygnięcia.
6. Miękkie masło utrzyj na puszystą masę. Następnie ciągle ucierając stopniowo dodawaj budyń. Pod koniec wsyp wiórki kokosowe.
7. Blaszkę (24 x 24 cm) wyściel papierem do pieczenia. Na spodzie ułóż warstwę krakersów. Na krakersy wyłóż masę budyniową i przykryj ją kolejną warstwą krakersów.
8. Krakersy posmaruj warstwą masy krówkowej i przełóż kolejną warstwą krakersów.
9. Następnie krakersy posmaruj dżemem porzeczkowym.
10. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubij na sztywną pianę. Pod koniec wlej przestygniętą galaretkę poziomkową. Masę wyłóż na ciasto, wierzch posyp wcześniej uprażonymi płatkami migdałowymi.
11. Ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia.