Czekoladowa fantazja to niesamowicie pyszne i bardzo proste w przygotowaniu ciasto, które zachwyci każde podniebienie. Wypiek składa się z czekoladowego biszkoptu przełożonego kremem śmietankowym, dżemem porzeczkowym oraz wkładką w postaci herbatnika. Całość polana polewą czekoladową, która dodatkowo wzbogaca smak ciasta. Przepis na to wyśmienite ciasto czekoladowe nie jest trudny i nie wymaga skomplikowanych składników, dlatego polecam każdemu przygotować ten pyszny smakołyk.
CIASTO CZEKOLADOWA FANTAZJA PRZEPIS
Składniki
Biszkopt
- 120 g mąki pszennej tortowej
- 5 jajek
- 30 g kakao
- 150 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Krem
- 250 g serka mascarpone
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 śmietan-fix
- 2 łyżki cukru pudru
Polewa
- 100 g czekolady deserowej
- 70 ml śmietanki kremówki
Dodatkowo
- 1/2 słoika dżemu porzeczkowego
- ok. 16 herbatników kakaowych
Przygotowanie
Biszkopt
- Białka oddzielamy od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubijamy na puch. Następnie cały czas miksując, stopniowo dodajemy cukier. Kiedy masa będzie już sztywna i szklista, dodajemy żółtka.
- Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao. Suche składniki wsypujemy do masy jajecznej i całość delikatnie mieszamy drewnianą łyżką do połączenia.
- Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach 24×24 cm wyścielonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 20 minut, do tzw. suchego patyczka.
- Upieczony biszkopt odstawiamy do przestygnięcia, a następnie dzielimy na dwa blaty.
Krem
- Śmietankę kremówkę, mascarpone i cukier puder wymieszamy z śmietan-fixem umieszczamy w naczyniu i ubijamy na wysokich obrotach do uzyskania puszystego kremu.
- Na 1 blat biszkopta wykładamy połowę masy śmietankowej, a na niej układamy warstwę herbatników. Kolejno rozprowadzamy dżem porzeczkowy i wykładamy pozostałą masę. Całość przykrywamy drugim blatem biszkopta.
Polewa
- W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę ze śmietanką. Polewą polewamy ciasto i całość wstawiamy do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia.