Ciasto makowe z kokosem to fajne ciasto przekładane z dodatkiem delikatnego kremu oraz dżemu porzeczkowego. Takie ciasto może być hitem tegorocznych świąt i nie tylko!
Słodki smak ciasta przełamany jest lekko kwaśnym dżemem z czarnej porzeczki, który idealnie smakuje do pozostałych warstw tego wypieku. Ciasto makowe z kokosem jest delikatne, lekkie, wręcz rozpływa się w ustach. Z pewnością posmakuje każdemu z Was. Zapraszam na przepis!
PRZEPIS NA CIASTO MAKOWE Z KOKOSEM
Składniki
BISZKOPT MAKOWO-KOKOSOWY
- 120 g mąki pszennej
- 50 g wiórków kokosowych
- 70 g maku
- 5 jajek
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
KREM
- 500 ml śmietanki kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 1 śmietan-fix
- 3 łyżki cukru pudru
DODATKOWO
- 1/2 słoika dżemu porzeczkowego
- 100 g białej czekolady
Wykonanie
- Białka jajek ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczyty soli. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy cukier, Miksujemy do uzyskania szklistej masy. Następnie zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy żółtka, miksujemy do połączenia składników.
- Do masy jajecznej wsypujemy przesianą mąkę, kokos, mak, mąkę ziemniaczaną. Delikatnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki.
- Masę przekładamy do blaszki 24×24 cm wyścielonej papierem do pieczeni i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Pieczemy przez 35 minut.
- Gotowy biszkopt odstawiamy do przestygnięcia, a następnie dzielimy na dwa blaty.
- Schłodzoną śmietankę kremówkę przekładamy do misy miksera. Dodajemy również mascarpone oraz wymieszamy z cukrem pudrem śmietan-fix. Ubijamy do uzyskania puszystej masy.
- Pierwszy blat biszkopta smarujemy dżemem porzeczkowym, wykładamy na niego 2/3 przygotowanej masy i przekładamy drugom biszkoptem. Na wierzch wykładamy pozostałą masę oraz startą na tarce białą czekoladę.
- Gotowe ciasto odstawiamy w chłodne miejsce.