Oto najprostsze ciasto czekoladowe na świecie! Zawsze się udaje i obłędnie smakuje! Nie musisz używać miksera, zagniatać ciasta czy ubijać piany z białek. Wystarczy tylko miska i łyżka.
Przepis na ciasto czekoladowe w 5 minut to idealna opcja dla osób, które lubią szybkie wypieki. Ciasto jest przepyszne, puszyste i wilgotne. Wręcz rozpływa się w ustach. Przekonaj się, jak cudownie smakuje i już dziś wypróbuj przepis na szybkie ciasto czekoladowe w 5 minut!
CIASTO CZEKOLADOWE W 5 MINUT PRZEPIS
Czas przygotowania: 5 min. | Czas pieczenia: 50 min. | Liczba porcji: blaszka 24×24 cm
Składniki
- 2 jajka (rozmiar L)
- 450 g mąki pszennej tortowej
- 1 szklanka cukru
- 2 czubate łyżki kakao
- 3/4 szklanki oleju roślinnego
- 400 g kefiru
- 2 łyżki czubate dżemu porzeczkowego lub powideł śliwkowych
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
Przygotowanie
Jajka i kefir powinny mieć temperaturę pokojową.
- Do miski przesiej mąkę, dodaj kakao, cukier i sodę oczyszczoną. Wymieszaj.
- W osobnej misce umieść całe jajka, kefir, olej i dżem. Wymieszaj dokładnie trzepaczką do połączenia składników.
- Suche składniki przesyp do mokrych i całość wymieszaj drewnianą łyżką do połączenia.
- Ciasto przełóż do formy o wymiarach 24×24 cm wyścielonej papierem do pieczenia.
- Piecz w 180 stopniach przez 50 minut, do suchego patyczka.
- Po upieczeniu i ostygnięciu ciasto posyp cukrem pudrem.