Ciasto czekoladowe w 5 minut

Oto najprostsze ciasto czekoladowe na świecie! Zawsze się udaje i obłędnie smakuje! Nie musisz używać miksera, zagniatać ciasta czy ubijać piany z białek. Wystarczy tylko miska i łyżka.

Przepis na ciasto czekoladowe w 5 minut to idealna opcja dla osób, które lubią szybkie wypieki. Ciasto jest przepyszne, puszyste i wilgotne. Wręcz rozpływa się w ustach. Przekonaj się, jak cudownie smakuje i już dziś wypróbuj przepis na szybkie ciasto czekoladowe w 5 minut!

CIASTO CZEKOLADOWE W 5 MINUT PRZEPIS

Czas przygotowania: 5 min. | Czas pieczenia: 50 min. | Liczba porcji: blaszka 24×24 cm

Składniki

  • 2 jajka (rozmiar L)
  • 450 g mąki pszennej tortowej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 3/4 szklanki oleju roślinnego
  • 400 g kefiru
  • 2 łyżki czubate dżemu porzeczkowego lub powideł śliwkowych
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej

Przygotowanie

Jajka i kefir powinny mieć temperaturę pokojową.

  1. Do miski przesiej mąkę, dodaj kakao, cukier i sodę oczyszczoną. Wymieszaj.

  2. W osobnej misce umieść całe jajka, kefir, olej i dżem. Wymieszaj dokładnie trzepaczką do połączenia składników.

  3. Suche składniki przesyp do mokrych i całość wymieszaj drewnianą łyżką do połączenia.

  4. Ciasto przełóż do formy o wymiarach 24×24 cm wyścielonej papierem do pieczenia.

  5. Piecz w 180 stopniach przez 50 minut, do suchego patyczka.

  6. Po upieczeniu i ostygnięciu ciasto posyp cukrem pudrem.
Ciasto czekoladowe w 5 minut przepis
Szybkie ciasto czekoladowe
wilgotne ciasto czekoladowe

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.2 / 5. Oddanych głosów: 70

Udostępnij!