Ciasto z malinami i borówkami to super pomysł na szybki i prosty deser do kawy. Ciasto jest bardzo szybkie w przygotowaniu i świetnie smakuje. Najlepsze jest latem, kiedy mamy dostęp do świeżych owoców i możemy je dopierać wedle smaku i uznania. Moje ciasto przygotowałam z malinami i borówkami – super kompozycja smakowa, którą polecam i Wam!
Zapraszam do zapoznania się z moim ulubionym przepisem na pyszne i szybkie ciasto z malinami i borówkami. Pyszne, proste i niesamowicie wilgotne.
CIASTO Z MALINAMI I BORÓWKAMI – PRZEPIS
Składniki
- 300 g mąki pszennej
- 4 jajka rozmiar L
- 2/3 szklanki oleju
- 1/2 szklanki cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g białej czekolady
- maliny
- borówki
Wykonanie
- Jajka w temperaturze pokojowej wbić do miski, dodać cukier i miksować na wysokich obrotach do uzyskania puszystej masy.
- Zmniejszyć obroty i cienkim strumieniem wlewać olej.
- Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, stopniowo dodawać do masy, miksując na małych obrotach.
- Pod koniec wsypać startą na tarce białą czekoladę.
- Ciasto przełożyć do keksówki, wyścielonej papierem do pieczenia. Wierzch udekorować owocami.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 50 minut, do suchego patyczka.
- Przed podaniem posypać cukrem pudrem.