Sałatka z rukolą i camembertem to przepyszna i kolorowa sałatka, idealna na każdą okazję. Świetnie prezentuje się na stole, jest pyszna, lekka i bardzo prosta w przygotowaniu. Idealnie sprawdzi się na rodzinne spotkania, domowe imprezy czy święta. Taka sałatka z rukolą to również świetny pomysł na kolację, czy posiłek do pracy, wówczas podczas przygotowania sosu zalecam pominąć czosnek 🙂
Poniżej znajdziecie listę składników oraz instrukcje przygotowania sałatki. Jak sami zobaczycie, składników nie ma zbyt wiele, a samą sałatkę robi się naprawdę szybko. Zapraszam na przepis!
SAŁATKA Z RUKOLĄ I CAMEMBERTEM – PRZEPIS
Składniki
- 400 g fileta z kurczaka
- 100 g rukoli
- 150 g sera camembert
- 1/2 szklanki suszonej żurawiny
- 2 łyżki sezamu
- 1 łyżka oliwy
- papryka słodka
- czosnek granulowany
- curry
- sól
- pieprz
sos
- 1 łyżeczka miodu
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka musztardy
- 2 ząbki czosnku
Wykonanie
- Kurczaka pokroić w kostkę, doprawić papryką słodką, czosnkiem granulowanym, solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy, przełożyć kurczaka i podsmażyć. Kurczaka przeżyć do miski z sezamem i wymieszać.
- Camemberta pokroić na trójkąty, podsmażyć an suchej patelni.
- Żurawinę zalać gorącą wodą, odstawić na 10 minut, następnie odcedzić i osuszyć ręcznikiem papierowym.
- Oliwę wymieszać z płynnym miodem, sokiem z cytryny, musztardą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
- Na półmisek wyłożyć rukolę, kurczaka, camemberta i żurawinę. Przed podaniem polać przygotowanym sosem.