Ciasto czekoladowo-kokosowe to rewelacyjny wypiek, który musicie wypróbować. Doskonały i łatwy przepis, idealny dla każdego, nawet dla osób rozpoczynających swoją przygodę w kuchni. Składniki niezbędne do przygotowania ciasta zakupicie w każdym sklepie, a nawet może macie je w swojej kuchni!
Ciasto czekoladowo-kokosowe to fajny deser na każdą okazję. Idealnie sprawdzi się na święta, rodzinne imprezy czy na niedzielę do kawy.
PRZEPIS NA CIASTO CZEKOLADOWO-KOKOSOWE
Składniki
BISZKOPT KAKAOWY
- ¾ szklanki mąki pszennej
- 4 jajka rozmiar M
- ½ szklanki cukru
- 2 łyżeczki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki wody
MASA KOKOSOWA
- 250 g wiórków kokosowych
- 750 ml mleka
- 3 łyżki cukru wanilinowego
- 150 g masła
- 3 łyżki cukru
- 1 biała czekolada
- 40 g budyniu waniliowego bez cukru
POLEWA
- 70 g gorzkiej czekolady
- 70 g czekolady
- 4 łyżki masła
- 4 łyżki śmietanki 30%
Wykonanie
- Białka jajek ubijamy na puszystą pianę. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy cukier. Kiedy masa będzie już odpowiednio szklista i sztywna, zmniejszamy obroty miksera i dodajemy żółtka. Miksujemy do połączenia składników. Kolejno wsypujemy przesianą mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość bardzo delikatnie mieszamy. Dodajemy wodę, ponownie delikatnie mieszamy. Masę umieszczamy w blaszce 24×24 cm wyścielonej papierem do pieczenia. Pieczemy 25 minut w 170 stopniach. Grzanie góra/dół.
- 500 ml mleka zagotowujemy. Dodajemy wiórki kokosowe, cukier wanilinowy. Gotujemy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszamy. Gdy kokos wsiąknie całe mleko, zdejmujemy z ognia.
- 250 ml mleka mieszamy z proszkiem budyniowym.
- Czekoladę białą roztapiamy w kąpieli wodnej.
- Do wiórków kokosowych przelewamy czekoladę, mleko z proszkiem budyniowym. Całość gotujemy, aż budyń stężeje. Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
- Masło ucieramy z cukrem, następnie stopniowo dodajemy masę kokosową. Gotową masę umieszczamy na biszkopcie.
- Polewa: Czekoladę łamiemy na kosteczki. Podgrzewamy w kąpieli wodnej z masłem, śmietanką i rozpuszczamy. Gdy polewa stanie się jednolita, rozsmarowujemy ją na placku.
Wstawiamy do lodówki do stężenia.