Efektowne i pyszne ciasto jajko sadzone bez pieczenia. Idealne na Wielkanoc i inne uroczystości. Ciasto jajko sadzone jest niesamowicie lekkie, delikatne, wręcz rozpływa się w ustach!
Przepis na ciasto jajko sadzone jest niesamowicie prosty, a jego wyglądem i smakiem z pewnością zachwycicie każdego gościa. Zapraszam na przepis!
PRZEPIS NA CIASTO JAJKO SADZONE
MASA SEROWA
- 1 kg twarogu z wiaderka
- 330 ml śmietanki kremówki
- 2 galaretki krystaliczne
- 3 łyżki cukru pudru
- 400 ml gorącej wody
DODATKOWO
- 16 okrągłych biszkoptów
- 9 połówek brzoskwiń z syropu
- 1 galaretka krystaliczna
- 400 ml gorącej wody
Wykonanie
- Do 400 ml gorącej wody wsypujemy dwie galaretki krystaliczne. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia.
- Twaróg przekładamy do miski, wlewamy przestygniętą galaretkę i mieszamy za pomocą blendera do uzyskania jednolitej masy.
- Śmietankę kremówkę ubijamy na puszystą masę z dodatkiem cukru pudru.
- Ubitą śmietankę dodajemy do masy serowej, mieszamy i odstawiamy na kilka minut, by masa zaczęła tężeć.
- Na dno formy 24×24 wyłożonej papierem do pieczenia układamy okrągłe biszkopty. Na nie delikatnie wykładamy masę serową. Wierzch masy wyrównujemy i odstawiamy do lodówki do stężenia.
- W 400 ml gorącej wody rozpuszczamy galaretkę krystaliczną, odstawiamy do lekkiego stężenia.
- Na wierzchu ciasta układamy brzoskwinie, a na nie wlewamy tężejącą galaretkę. Ciasto wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.