Ciasto kubanka to wypiek, obok którego nie da się przejść obojętnie. Puszysty kakaowy biszkopt, pyszny krem z dodatkiem Nutelli i dwa rodzaje herbatników przełożonych dżemem porzeczkowym. Do tego bita śmietanka i czekoladowa posypka składająca się z białej i mlecznej czekolady. Wszystkie warstwy idealnie ze sobą współgrają i tworzą niepowtarzalną kombinację smakową, która skradnie serce każdego miłośnika słodkości.
CIASTO „KUBANKA” PRZEPIS”
Składniki
Biszkopt
- mąka pszenna – 120 g
- jajka (rozmiar L) – 4 szt.
- kakao – 30 g
- cukier – 160 g
- szczypta soli
Masa czekoladowa
- śmietanka kremówka 30% – 250 ml
- serek mascarpone – 250 g
- nutella – 2 łyżki
- kawa rozpuszczalna – 1 łyżka
- cukier puder – 2 łyżki
- śmietan-fix – 1 opak.
Masa śmietankowa
- śmietanka kremówka 30% – 250 ml
- cukier puder – 2 łyżki
Dodatkowo
- dżem porzeczkowy – 1 słoiczek
- herbatniki kakaowe – ok. 16 szt.
- herbatniki maślane – ok. 16 szt.
- czekolada biała – 50 g
- czekolada mleczna – 50 g
Przygotowanie
Biszkopt:
- Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie cały czas miksując, stopniowo dodajemy cukier. Kiedy masa będzie już odpowiednio szklista, zmniejszamy obroty miksera i dodajemy żółtka.
- Mąkę mieszamy z kakao i wsypujemy do masy. Całość delikatnie mieszamy do połączenia za pomocą drewnianej łyżki.
- Masę przekładamy do formy o wymiarach 24×24 cm wyścieloną papierem do pieczenia i całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Pieczemy przez 20 minut, funkcja grzania góra-dół.
Masa czekoladowa:
- Do misy miksera przekładamy serek mascarpone, śmietankę kremówkę, nutellę, oraz kawę rozpuszczalną. Całość miksujemy do uzyskania puszystego kremu. Pod koniec wsypujemy śmietan-fix wymieszany z cukrem pudrem i krótko miksujemy do połączenia.
- Masę wykładamy na przestygnięty biszkopt i przykrywamy ją warstwą herbatników kakaowych. Na nich rozprowadzamy dżem porzeczkowy, który następnie przykrywamy warstwą herbatników maślanych.
Masa śmietankowa:
- Śmietankę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na sztywną masę. Wykładamy na ciasto. Wierzch posypujemy startą na tarce czekoladą białą oraz mleczną.
- Ciasto wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc do całkowitego stężenia.