ciasto kubanka

Ciasto kubanka to wypiek, obok którego nie da się przejść obojętnie. Puszysty kakaowy biszkopt, pyszny krem z dodatkiem Nutelli i dwa rodzaje herbatników przełożonych dżemem porzeczkowym. Do tego bita śmietanka i czekoladowa posypka składająca się z białej i mlecznej czekolady. Wszystkie warstwy idealnie ze sobą współgrają i tworzą niepowtarzalną kombinację smakową, która skradnie serce każdego miłośnika słodkości.

CIASTO „KUBANKA” PRZEPIS”

Składniki

Biszkopt

  • mąka pszenna – 120 g
  • jajka (rozmiar L) – 4 szt.
  • kakao – 30 g
  • cukier – 160 g
  • szczypta soli

Masa czekoladowa

  • śmietanka kremówka 30% – 250 ml
  • serek mascarpone – 250 g
  • nutella – 2 łyżki
  • kawa rozpuszczalna – 1 łyżka
  • cukier puder – 2 łyżki
  • śmietan-fix – 1 opak.

Masa śmietankowa

  • śmietanka kremówka 30% – 250 ml
  • cukier puder – 2 łyżki

Dodatkowo

  • dżem porzeczkowy – 1 słoiczek
  • herbatniki kakaowe – ok. 16 szt.
  • herbatniki maślane – ok. 16 szt.
  • czekolada biała – 50 g
  • czekolada mleczna – 50 g

Przygotowanie

Biszkopt:

  • Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie cały czas miksując, stopniowo dodajemy cukier. Kiedy masa będzie już odpowiednio szklista, zmniejszamy obroty miksera i dodajemy żółtka.
  • Mąkę mieszamy z kakao i wsypujemy do masy. Całość delikatnie mieszamy do połączenia za pomocą drewnianej łyżki.
  • Masę przekładamy do formy o wymiarach 24×24 cm wyścieloną papierem do pieczenia i całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Pieczemy przez 20 minut, funkcja grzania góra-dół.

Masa czekoladowa:

  • Do misy miksera przekładamy serek mascarpone, śmietankę kremówkę, nutellę, oraz kawę rozpuszczalną. Całość miksujemy do uzyskania puszystego kremu. Pod koniec wsypujemy śmietan-fix wymieszany z cukrem pudrem i krótko miksujemy do połączenia.
  • Masę wykładamy na przestygnięty biszkopt i przykrywamy ją warstwą herbatników kakaowych. Na nich rozprowadzamy dżem porzeczkowy, który następnie przykrywamy warstwą herbatników maślanych.

Masa śmietankowa:

  • Śmietankę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na sztywną masę. Wykładamy na ciasto. Wierzch posypujemy startą na tarce czekoladą białą oraz mleczną.
  • Ciasto wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc do całkowitego stężenia.
ciasto kubanka przepis
ciasto z nutellą

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 3.7 / 5. Oddanych głosów: 3

Udostępnij!