Tradycyjna drożdżówka z budyniem i jabłkami to jedno z moich ulubionych ciast. Moja rodzina je uwielbia, a ja mam pewność, że ciasto zawsze wyjdzie wyśmienite. Ciasto z tego przepisu fajnie wyrasta, dobrze się z nim pracuje, jest delikatne i puszyste.
Moją drożdżówkę przygotowałam z dodatkiem budyniu i jabłek. Taka kompozycja najbardziej przypadła mi do gustu. Zapraszam i Was do zapoznania się z przepisem, bo naprawdę warto.
DROŻDŻÓWKA Z BUDYNIEM I JABŁKAMI
Składniki
* przepis na 2 blachy o wymiarze 10×25 cm
CIASTO
- 500 g mąki pszennej tortowej
- 2 jajka – rozmiar L
- 14 g drożdży suchych
- 100 g cukru
- 5 łyżek płynnego masła
- 50 g otrębów pszennych – można zastąpić mąką pszenną
- 250 ml ciepłego mleka
NADZIENIE
- 400 ml mleka
- 2 łyżki cukru
- 1 budyń waniliowy bez cukru
- 2 jabłka
Wykonanie
- Do ciepłego mleka wsypać suche drożdże, dwie łyżki cukru oraz mąki. Całość zamieszać i pozostawić w ciepłym miejscu na 10-20 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Mąkę przesiać, dosypać pozostały cukier i mąkę, otręby (lub mąkę), masło, jajka, zaczyn. Wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
- Budyń wykonać bazując na instrukcji z opakowania, dodając jednak 400 ml mleka (zamiast 500) oraz cukier. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do budyniu i wymieszać.
- Wyrośnięte ciasto podzielić na dwa kawałki (stosunku 4 do 1). Mniejszą część ciasta rozwałkować na wielkość niewiele większą od dna blachy. Kolejno umieścić w blaszce uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Dzięki temu nadzienie nie przywrze do dna blachy.
- Pozostałe ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości około 2-4 mm i rozsmarować na nim nadzienie. Ciasto zwinąć na kształt rolady. Pokroić na części. Powstałe kawałki ułożyć pionowo na cieście znajdującym się w blaszce. Odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni (góra i dół – grzanie) przez 20 minut. Następnie włączyć grzanie tylko od dołu i piec kolejne 20 minut.