Przepis na piernik ekspresowy, czyli ciasto piernikowe na kefirze. Wilgotne, mięciutkie i pachnące świętami. Ciasto do zrobienia w niecałe 10 minut! Składniki są proste i dostępne w każdym sklepie spożywczym. Jeśli szukacie przepisu na prosty i smaczny piernik na świąteczny stół, lub po prostu na spotkanie rodzinne czy do kawki, ciasto piernikowe na kefirze sprawdzi się idealnie.
CIASTO PIERNIKOWE NA KEFIRZE PRZEPIS
Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 400 ml kefiru
- 0,5 szklanki oleju roslinnego
- 0,5 szklanki cukru
- 1 jajko
- 10 g przyprawy do piernika
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
Polewa czekoladowa
- 70 ml śmietanki kremówki
- 1 łyżka żelatyny
- 30 g masła
- 20 g kakao
- 20 g cukru
Przygotowanie
- Do miski przełożyć wszystkie składniki i wymieszać do połączenia za pomocą łyżki lub miksera.
- Masę przełożyć do keksówki o wymiarach 25×12 cm wyścieloną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez 50 minut, do tzw. suchego patyczka.
- Upieczony piernik pozostawić do ostygnięcia.
Polewa czekoladowa:
- Żelatynę rozpuścić w odrobinie wody.
- Pozostałe składniki rozpuścić w kąpieli wodnej. Następnie dodać rozpuszczoną żelatynę i wymieszać.
- Tak przygotowaną polewą polać piernik.