Ciasto porzeczkowa chmurka

Ciasto porzeczkowa chmurka to pyszny i bardzo lekki deser, który zaskakuje swoją prostotą i smakiem. To ciasto idealnie sprawdzi się dla osób, które szukają szybkiego i łatwego przepisu na coś pysznego, a przy tym niewymagającego pieczenia. 

Ciasto porzeczkowa chmurka przygotowane jest na herbatnikach maślanych, przełożone dżemem porzeczkowym i truskawkowym oraz kremem na bazie mascarpone i śmietanki kremówki. To ciasto bez pieczenia będzie idealny wybór na różne okazje jak spotkania z przyjaciółmi, rodzinne uroczystości, czy po prostu jako słodka przyjemność na co dzień. Przygotowanie tego ciasta zajmuje tylko kilka chwil, a efekt końcowy z pewnością zadowoli każdego miłośnika owocowych deserów!

CIASTO PORZECZKOWA CHMURKA – PRZEPIS

Składniki

  • ok. 300 g herbatników maślanych
  • 1/2 słoiczka dżemu z czarnej porzeczki
  • 1/2 słoiczka dżemu truskawkowego
  • 250 g serka mascarpone
  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • wiórki kokosowe

Wykonanie

  1. Śmietankę kremówkę ubić z serkiem mascarpone i cukrem pudrem na puszystą masę.

  2. Blaszkę 20×20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód ułożyć jedną warstwę herbatników i posmarować j dżemem truskawkowym. 

  3. Na dżem wyłożyć porcję masy śmietankowej i przykryć kolejną warstwą herbatników. 

  4. Herbatniki posmarować dżemem porzeczkowym i wyłożyć porcję masy. 

  5. Na masę ułożyć kolejną warstwę herbatników i posmarować je dżemem truskawkowym. Na wierzch wyłożyć cienką warstwę masy śmietankowej i udekorować ją wiórkami kokosowymi. 
Ciasto porzeczkowa chmurka przepis
Ciasto porzeczkowa chmurka bez pieczenia
Przepis na ciasto porzeczkowa chmurka

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 456

Udostępnij!