![Ciasto porzeczkowa chmurka](https://prostakuchnia.pl/wp-content/uploads/2025/02/Ciasto-porzeczkowa-chmurka4.jpg)
Ciasto porzeczkowa chmurka to pyszny i bardzo lekki deser, który zaskakuje swoją prostotą i smakiem. To ciasto idealnie sprawdzi się dla osób, które szukają szybkiego i łatwego przepisu na coś pysznego, a przy tym niewymagającego pieczenia.
Ciasto porzeczkowa chmurka przygotowane jest na herbatnikach maślanych, przełożone dżemem porzeczkowym i truskawkowym oraz kremem na bazie mascarpone i śmietanki kremówki. To ciasto bez pieczenia będzie idealny wybór na różne okazje jak spotkania z przyjaciółmi, rodzinne uroczystości, czy po prostu jako słodka przyjemność na co dzień. Przygotowanie tego ciasta zajmuje tylko kilka chwil, a efekt końcowy z pewnością zadowoli każdego miłośnika owocowych deserów!
CIASTO PORZECZKOWA CHMURKA – PRZEPIS
Składniki
- ok. 300 g herbatników maślanych
- 1/2 słoiczka dżemu z czarnej porzeczki
- 1/2 słoiczka dżemu truskawkowego
- 250 g serka mascarpone
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- wiórki kokosowe
Wykonanie
- Śmietankę kremówkę ubić z serkiem mascarpone i cukrem pudrem na puszystą masę.
- Blaszkę 20×20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód ułożyć jedną warstwę herbatników i posmarować j dżemem truskawkowym.
- Na dżem wyłożyć porcję masy śmietankowej i przykryć kolejną warstwą herbatników.
- Herbatniki posmarować dżemem porzeczkowym i wyłożyć porcję masy.
- Na masę ułożyć kolejną warstwę herbatników i posmarować je dżemem truskawkowym. Na wierzch wyłożyć cienką warstwę masy śmietankowej i udekorować ją wiórkami kokosowymi.
![Ciasto porzeczkowa chmurka przepis](https://prostakuchnia.pl/wp-content/uploads/2025/02/Ciasto-porzeczkowa-chmurka1.jpg)
![Ciasto porzeczkowa chmurka bez pieczenia](https://prostakuchnia.pl/wp-content/uploads/2025/02/Ciasto-porzeczkowa-chmurka2.jpg)
![Przepis na ciasto porzeczkowa chmurka](https://prostakuchnia.pl/wp-content/uploads/2025/02/Ciasto-porzeczkowa-chmurka3.jpg)