Sernik z brzoskwiniami i bezową pianką

Sernik z brzoskwiniami i bezową pianką delikatną niczym chmurka to pyszne ciasto, któremu ciężko się oprzeć! Przepyszny, uniwersalny i idealny na każdą okazję.

Do przygotowania tego sernika potrzeba kilku prostych składników, a sam przepis wcale nie jest skomplikowany. Ten sernik na kruchym cieście wygląda bardzo okazale i elegancko, tak samo smakuje!

SERNIK Z BRZOSKWINIAMI I BEZOWĄ PIANKĄ – PRZEPIS

Składniki

KRUCHE CIASTO

  • 5 żółtek
  • 250 g zimnego masła
  • 320 g mąki pszennej
  • 16 g cukru wanilinowego
  • 60 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia


MASA SEROWA

  • 4 jajka
  • 1000 g sera z wiaderka
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru
  • 160 ml śmietanki kremówki
  • 150 g cukru pudru
  • 1 puszka brzoskwiń w syropie

BEZA 

  • 5 białek
  • 160 g cukru
  • szczypta soli

Wykonanie

  1. Do miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i wymieszać. Dodać żółtka, cukier puder, pokrojone w kostkę zimne masło. Całość zagnieść na ciasto za pomocą robota lub ręcznie. Gotowe ciasto podzielić na dwie części, jedną z nich uformować w kulkę, owinąć folią i wstawić do zamrażarki.

  2. Blaszkę 20×30 cm wyścielić papierem do pieczenia i wyłożyć na nią pozostałe ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiekać przez 15-20 minut, do zarumienienia. 

  3. Do miski przełożyć twaróg, ważne by nie był zbyt rzadki. Dodać jajka, śmietankę kremówkę, cukier puder, cukier wanilinowy oraz proszek budyniowy. Całość zmiksować do połączenia składników. Masę przełożyć na podpieczony spód. 

  4. Brzoskwinie odsączyć z syropu i pokroić w kostkę. Wyłożyć na masę serową. 

  5. Białka jajek ubić ze szczyptą soli na puszystą pianę. Ciągle ubijając stopniowo dodawać cukier. Gotową pianę wyłożyć na ciasto. 

  6. Z zamrażarki wyjąć ciasto, zatrzeć na tarce bezpośrednio do blaszki. 

  7. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec przez około godzinę. 
Sernik z brzoskwiniami i bezową pianką przepis
Przepis na sernik z brzoskwiniami i bezową pianką
kruchy sernik z brzoskwiniami i bezową pianką

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.3 / 5. Oddanych głosów: 157

Udostępnij!