Sernik z brzoskwiniami i bezową pianką delikatną niczym chmurka to pyszne ciasto, któremu ciężko się oprzeć! Przepyszny, uniwersalny i idealny na każdą okazję.
Do przygotowania tego sernika potrzeba kilku prostych składników, a sam przepis wcale nie jest skomplikowany. Ten sernik na kruchym cieście wygląda bardzo okazale i elegancko, tak samo smakuje!
SERNIK Z BRZOSKWINIAMI I BEZOWĄ PIANKĄ – PRZEPIS
Składniki
KRUCHE CIASTO
- 5 żółtek
- 250 g zimnego masła
- 320 g mąki pszennej
- 16 g cukru wanilinowego
- 60 g cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
MASA SEROWA
- 4 jajka
- 1000 g sera z wiaderka
- 1 budyń śmietankowy bez cukru
- 160 ml śmietanki kremówki
- 150 g cukru pudru
- 1 puszka brzoskwiń w syropie
BEZA
- 5 białek
- 160 g cukru
- szczypta soli
Wykonanie
- Do miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i wymieszać. Dodać żółtka, cukier puder, pokrojone w kostkę zimne masło. Całość zagnieść na ciasto za pomocą robota lub ręcznie. Gotowe ciasto podzielić na dwie części, jedną z nich uformować w kulkę, owinąć folią i wstawić do zamrażarki.
- Blaszkę 20×30 cm wyścielić papierem do pieczenia i wyłożyć na nią pozostałe ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiekać przez 15-20 minut, do zarumienienia.
- Do miski przełożyć twaróg, ważne by nie był zbyt rzadki. Dodać jajka, śmietankę kremówkę, cukier puder, cukier wanilinowy oraz proszek budyniowy. Całość zmiksować do połączenia składników. Masę przełożyć na podpieczony spód.
- Brzoskwinie odsączyć z syropu i pokroić w kostkę. Wyłożyć na masę serową.
- Białka jajek ubić ze szczyptą soli na puszystą pianę. Ciągle ubijając stopniowo dodawać cukier. Gotową pianę wyłożyć na ciasto.
- Z zamrażarki wyjąć ciasto, zatrzeć na tarce bezpośrednio do blaszki.
- Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec przez około godzinę.