Puszysta, wilgotna i delikatna czekoladowa babka wielkanocna, która rewelacyjnie smakuje i cudownie ozdobi każdy świąteczny stół. Przepis jest bardzo prosty i nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych. Wystarczy postępować zgodnie z instrukcjami, a efekt z pewnością zachwyci wszystkich! Jeśli szukacie inspiracji na świąteczne wypieki, ta czekoladowa babka wielkanocna powinna obowiązkowo znaleźć się na waszej liście ciast do zrobienia.
CZEKOLADOWA BABKA WIELKANOCNA PRZEPIS
Składniki
- 200 g mąki pszennej
- 5 jajek
- 100 g cukru
- 2 łyżki kakao
- 2 budynie czekoladowe bez cukru (2x 40 g)
- 150 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Polewa
- 100 g masła
- 3 łyżki kakao
- 50 g cukru pudru
Dodatkowo
- posypka czekoladowa
Przygotowanie
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
1. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie cały czas miksując, stopniowo dodawać cukier i kolejno żółtka.
2. Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem budyniowym i proszkiem do pieczenia. Suche składniki wsypać do masy jajecznej, wlać śmietankę i całość wymieszać do połączenia za pomocą drewnianej łyżki.
3. Formę wysmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą. Przełożyć ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec 50 minut, funkcja grzania góra-dół.
4. Składniki na polewę rozpuść w kąpieli wodnej. Polewą polać przestygniętą babkę. Wierzch posypać posypką czekoladową.