Czekoladowe ciasto z malinami to wypiek idealny na każdą okazję. Przepis jest bardzo prosty i szybki, ponieważ wystarczy wymieszać składniki, przelać do formy i upiec. Przygotowanie nie powinno zająć wam więcej niż 15 minut + czas pieczenia. Jeśli akurat nie macie świeżych malin pod ręką, możecie zastąpić je mrożonymi lub innymi owocami, które akurat są w sezonie.
Zobacz także: ciasto czekoladowo-śmietankowe z malinami
CZEKOLADOWE CIASTO Z MALINAMI PRZEPIS
Czas przygotowania: 15 minut | Czas pieczenia: 50 minut | Liczba porcji: keksówka 30×10
Składniki
- 2 jajka
- 60 g masła
- 200 g mąki pszennej tortowej
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g czekolady mlecznej
- 200 g malin
Przygotowanie
1. W rondelku rozpuść masło z czekoladą. Następnie dodaj cukier i wymieszaj. Odstaw do przestygnięcia.
2. Do miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia i wbij jajka. Następnie wlej masę czekoladową. Całość wymieszaj mikserem do połączenia.
3. Keksówkę (30×10 cm) wyściel papierem do pieczenia. Przełóż połowę masy i poukładaj połowę malin.
4. Wylej pozostałą część ciasta i na wierzchu poukładaj pozostałe maliny.
5. Tak przygotowane ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piecz przez 50 minut, funkcja grzania góra-dół.
6. Po upieczeniu i przestygnięciu ciasto posyp cukrem pudrem.