Czekoladowe ciasto z malinami

Czekoladowe ciasto z malinami to wypiek idealny na każdą okazję. Przepis jest bardzo prosty i szybki, ponieważ wystarczy wymieszać składniki, przelać do formy i upiec. Przygotowanie nie powinno zająć wam więcej niż 15 minut + czas pieczenia. Jeśli akurat nie macie świeżych malin pod ręką, możecie zastąpić je mrożonymi lub innymi owocami, które akurat są w sezonie.

Zobacz także: ciasto czekoladowo-śmietankowe z malinami

CZEKOLADOWE CIASTO Z MALINAMI PRZEPIS

Czas przygotowania: 15 minut | Czas pieczenia: 50 minut | Liczba porcji: keksówka 30×10

Składniki

  • 2 jajka
  • 60 g masła
  • 200 g mąki pszennej tortowej
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 200 g malin

Przygotowanie

1. W rondelku rozpuść masło z czekoladą. Następnie dodaj cukier i wymieszaj. Odstaw do przestygnięcia.

2. Do miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia i wbij jajka. Następnie wlej masę czekoladową. Całość wymieszaj mikserem do połączenia.

3. Keksówkę (30×10 cm) wyściel papierem do pieczenia. Przełóż połowę masy i poukładaj połowę malin.

4. Wylej pozostałą część ciasta i na wierzchu poukładaj pozostałe maliny.

5. Tak przygotowane ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piecz przez 50 minut, funkcja grzania góra-dół.

6. Po upieczeniu i przestygnięciu ciasto posyp cukrem pudrem.

Czekoladowe ciasto z malinami przepis
szybkie ciasto z malinami

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Udostępnij!