Czekoladowe ciasto ze śliwkami

Zapraszam na pyszne czekoladowe ciasto ze śliwkami, które przygotujecie w kilka chwil. Wilgotne i delikatne w smaku, doskonale sprawdzi się jako dodatek do popołudniowej kawy czy herbaty.

Ciasto czekoladowe ze śliwkami to wypiek, który zawsze się udaje. Składniki możemy połączyć ze sobą nawet za pomocą łyżki, więc nie potrzebujemy nawet wyciągać miksera z szafki. Połączenie czekoladowego ciasta ze słodko-kwaskowatymi śliwkami to duet, który zachwyci każde podniebienie. 

Dla kogo to ciasto?

– dla miłośników czekoladowych deserów z charakterem

– dla tych, którzy lubią połączenie słodyczy i owoców

– dla osób, które szukają łatwych, ale efektownych przepisów

CZEKOLADOWE CIASTO ZE ŚLIWKAMI PRZEPIS

Czas przygotowania: 10 min | Czas pieczenia: 50 min

Składniki

  • 400 g kefiru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • pół szklanki oleju
  • 3 łyżki kakao
  • 1 niepełna szklanka cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo

  • ok. 10 śliwek
  • cukier puder

Pojemność szklanki wynosi: 250 ml.

Przygotowanie

Jajka oraz kefir powinny być w temperaturze pokojowej.

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.

  2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, kakao i szczyptę soli. Mieszamy do połączenia.

  3. Do osobnej miski wbijamy jajka, dodajemy olej, kefir i cukier. Mieszamy do połączenia składników.

  4. Suche składniki wsypujemy do mokrych i całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy.

  5. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto.

  6. Śliwki kroimy w ćwiartki i układamy na cieście.

  7. Ciasto pieczemy w funkcji góra-dół przez 50 minut do tzw. suchego patyczka.

  8. Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia.

  9. Posypujemy cukrem pudrem i możemy delektować się pysznym smakiem.
Czekoladowe ciasto ze śliwkami przepis
Przepis na czekoladowe ciasto ze śliwkami

Jak przechowywać czekoladowe ciasto ze śliwkami?

To ciasto najlepiej smakuje przez 2-3 dni po upieczeniu. Przechowujemy je pod przykryciem w chłodnym miejscu, aby nie obsychało.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.9 / 5. Oddanych głosów: 421

Udostępnij!