Bigos to jedno z najpopularniejszych dań polskiej kuchni. Głównymi składnikami bigosu jest kapusta oraz mięso. Jeśli chodzi o kapustę, zazwyczaj jest to połączenie świeżej kapusty z kapustą kiszoną. Dodatkowo do bigosu dodaje się także mięso, w moim przypadku kiełbasę wiejską oraz grzyby. Najlepiej smakują grzyby leśne. Jeśli nie macie ich pod ręką, możecie zastąpić je pieczarkami. Nie oddają one jednak tego cudownego aromatu co grzyby z lasy, ale są równie smaczne. Bardzo często zastępuje grzyby leśne właśnie pieczarkami, gdyż nie zawsze mam do nich dostęp.
Mój bigos wzbogacony jest o przyprawę do bigosu, nutkę papryki ostrej oraz czerwone wino. Te wszystkie dodatki nadają temu daniu cudownego smaku i aromatu.
Poniżej znajdziecie mój przepis na domowy bigos, z którego korzystam od lat. Taki bigos smakuje nam najlepiej i bardzo często gości w naszym domu. A Wy jak robicie domowy bigos?
PRZEPIS NA DOMOWY BIGOS
Składniki
- 1,5 kg kapusty kiszonej
- 1 średnia główka kapusty świeżej
- 2-2,5 kg kiełbasy wiejskiej
- 1/2 kg grzybów
- 2 marchewki
- 2 cebule
- 200 g przecieru pomidorowego
- sól
- pieprz
- papryka ostra mielona
- przyprawa do bigosu
- 3/4 szklanki czerwonego wina
Wykonanie
- Świeżą kapustę siekamy, zalewamy wodą. Gotujemy przez 20 minut, odcedzamy i przekładamy do większego garnka.
- Kapustę kiszoną odciskamy z soku, marchew ścieramy na tarce. Dodajemy do podgotowanej kapusty.
- Grzyby kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do kapusty.
- Całość gotujemy na małym ogniu. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką ostrą oraz przyprawą do bigosu.
- Kiełbasę i cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni, następnie dodajemy do garnka z gotującym się bigosem.
- Przecier pomidorowy mieszamy z 1/2 szklanki wody, dodajemy do bigosu.
- Całość dusimy na małym ogniu przez godzinę. Po upływie czasu dodajemy wino i dusimy przez kolejną godzinę.