Domowy chleb cebulowy

Chleb cebulowy to pyszny wypiek, który świetnie smakuje i jest bardzo prosty do zrobienia. Chrupiąca, złocista skórka, mięciutkie wnętrze i pachnąca prażona cebulka. Ten domowy chleb będzie idealnym pomysłem na śniadanie, kolacje, a także fajnym dodatkiem do sałatek.

W tym przepisie połączymy prostotę tradycyjnego chleba z bogatym smakiem prażonej cebulki i innych przypraw, tworząc pieczywo, które z pewnością zachwyci każdego miłośnika domowych wypieków.

PRZEPIS NA DOMOWY CHLEB CEBULOWY

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 300 ml letniej wody
  • 7 g suszonych drożdży
  • 3-4 łyżki prażonej cebulki
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka suszonek bazylii
  • 1 jajko

Wykonanie

  1. W letniej wodzie rozpuścić suche drożdże, cukier oraz jedną łyżkę mąki. Wymieszać i odstawić na około 10 minut. 

  2. Do miski przesiać mąkę dodać sól, czosnek granulowany, słodką paprykę, suszoną bazylię oraz prażoną cebulkę. Wlać rozczyn i wyrobić ciasto. W międzyczasie wlać olej. 

  3. Gotowe ciasto uformować w kulkę, przełożyć do miski i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia. 

  4. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części i uformować dwa bochenki chleba. Przełożyć do blaszki, posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec przez 30 minut, grzanie góra-dół.
Domowy chleb cebulowy przepis
Przepis na domowy chleb cebulowy
Domowy chleb cebulowy

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 569

Udostępnij!