Chleb cebulowy to pyszny wypiek, który świetnie smakuje i jest bardzo prosty do zrobienia. Chrupiąca, złocista skórka, mięciutkie wnętrze i pachnąca prażona cebulka. Ten domowy chleb będzie idealnym pomysłem na śniadanie, kolacje, a także fajnym dodatkiem do sałatek.
W tym przepisie połączymy prostotę tradycyjnego chleba z bogatym smakiem prażonej cebulki i innych przypraw, tworząc pieczywo, które z pewnością zachwyci każdego miłośnika domowych wypieków.
PRZEPIS NA DOMOWY CHLEB CEBULOWY
Składniki
- 500 g mąki pszennej
- 300 ml letniej wody
- 7 g suszonych drożdży
- 3-4 łyżki prażonej cebulki
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka suszonek bazylii
- 1 jajko
Wykonanie
- W letniej wodzie rozpuścić suche drożdże, cukier oraz jedną łyżkę mąki. Wymieszać i odstawić na około 10 minut.
- Do miski przesiać mąkę dodać sól, czosnek granulowany, słodką paprykę, suszoną bazylię oraz prażoną cebulkę. Wlać rozczyn i wyrobić ciasto. W międzyczasie wlać olej.
- Gotowe ciasto uformować w kulkę, przełożyć do miski i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części i uformować dwa bochenki chleba. Przełożyć do blaszki, posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec przez 30 minut, grzanie góra-dół.