Kremowy sernik chałwowy 

Puszysty, aksamitny i kremowy sernik z chałwą na delikatnym spodzie z ciasteczek. Całość wykończona polewą czekoladową, która idealnie podkreśla smak całego wypieku. Brzmi apetycznie prawda? Bo właśnie taki jest sernik z chałwą, który zaprezentuję Wam w dzisiejszym wpisie.

Przepis na sernik chałwowy jest bardzo prosty. Nawet osoby rozpoczynające swoją przygodę w kuchni śmiało mogą brać się za pieczenie. Zapraszam na przepis!

PRZEPIS NA KREMOWY SERNIK Z CHAŁWĄ

Składniki

*blaszka 24×36

SPÓD

  • 200 g herbatników kakaowych
  • 100 g masła

MASA SEROWA

  • 1500 g twarogu półtłustego
  • 8 jajek
  • 220 g cukru
  • 400 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • 500 g chałwy waniliowej

POLEWA

  • 160 g mlecznej czekolady
  • 100 ml słodkiej śmietanki 30%

Wykonanie

  • Herbatniki łamiemy na mniejsze kawałki i rozdrabniamy za pomocą blendera. Masło roztapiamy, przelewamy do herbatników i mieszamy.
  • Herbatniki z masłem przekładamy na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Ugniatamy za pomocą łyżki. Przygotowany spód wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 10 minut.
  • Śmietankę (400 ml) przelewamy do rondelka i podgrzewamy. W międzyczasie dodajemy pokruszoną chałwę, mieszamy do połączenia składników. Odstawiamy do przestygnięcia.
  • Twaróg przepuszczamy przez maszynkę 2-3 razy wedle uznania. Do zmielonego sera dodajemy jajka, proszek budyniowy, cukier oraz śmietankę z chałwą. Całość miksujemy do połączenia składników.
  • Gotową masę serową wykładamy na podpieczony spód. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 80 minut, grzanie góra-dół. Sernik pozostawiamy w piekarniku do przestygnięcia.
  • Polewa: 100 ml śmietanki i czekoladę łączymy ze sobą w kąpieli wodnej. Odstawiamy na kilka minut by przestygła i wykładamy na sernik.
Kremowy sernik z chałwą 
domowy sernik z chałwą i polewą

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 3.6 / 5. Oddanych głosów: 11

Udostępnij!