Puszysty, aksamitny i kremowy sernik z chałwą na delikatnym spodzie z ciasteczek. Całość wykończona polewą czekoladową, która idealnie podkreśla smak całego wypieku. Brzmi apetycznie prawda? Bo właśnie taki jest sernik z chałwą, który zaprezentuję Wam w dzisiejszym wpisie.
Przepis na sernik chałwowy jest bardzo prosty. Nawet osoby rozpoczynające swoją przygodę w kuchni śmiało mogą brać się za pieczenie. Zapraszam na przepis!
PRZEPIS NA KREMOWY SERNIK Z CHAŁWĄ
Składniki
*blaszka 24×36
SPÓD
- 200 g herbatników kakaowych
- 100 g masła
MASA SEROWA
- 1500 g twarogu półtłustego
- 8 jajek
- 220 g cukru
- 400 ml słodkiej śmietanki 30%
- 2 budynie śmietankowe bez cukru
- 500 g chałwy waniliowej
POLEWA
- 160 g mlecznej czekolady
- 100 ml słodkiej śmietanki 30%
Wykonanie
- Herbatniki łamiemy na mniejsze kawałki i rozdrabniamy za pomocą blendera. Masło roztapiamy, przelewamy do herbatników i mieszamy.
- Herbatniki z masłem przekładamy na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Ugniatamy za pomocą łyżki. Przygotowany spód wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 10 minut.
- Śmietankę (400 ml) przelewamy do rondelka i podgrzewamy. W międzyczasie dodajemy pokruszoną chałwę, mieszamy do połączenia składników. Odstawiamy do przestygnięcia.
- Twaróg przepuszczamy przez maszynkę 2-3 razy wedle uznania. Do zmielonego sera dodajemy jajka, proszek budyniowy, cukier oraz śmietankę z chałwą. Całość miksujemy do połączenia składników.
- Gotową masę serową wykładamy na podpieczony spód. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 80 minut, grzanie góra-dół. Sernik pozostawiamy w piekarniku do przestygnięcia.
- Polewa: 100 ml śmietanki i czekoladę łączymy ze sobą w kąpieli wodnej. Odstawiamy na kilka minut by przestygła i wykładamy na sernik.