Kurczak po toskańsku

Delikatny i kremowy sos, soczysty kurczak i idealnie dobrane dodatki. Taki właśnie jest kurczak po toskańsku, na który przepis zaprezentuję Wam w dzisiejszym wpisie. 

Kurczak po toskańsku to super pomysł na obiad dla całej rodziny. Świetnie smakuje z tradycyjnymi ziemniakami, kaszą czy ryżem. Obowiązkowo oczywiście surówka a do tego dania fajnie pasuje surówka z kapusty pekińskiej i pora.

KURCZAK PO TOSKAŃSKU – PRZEPIS

Składniki

  • 500 g fileta z kurczaka
  • 2 garści świeżego szpinaku
  • 1/2 słoika suszonych pomidorów
  • 50 ml śmietanki kremówki 30%
  • 50 ml mleka
  • 250 ml bulionu
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka przyprawy gyros
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól
  • pieprz
  • mąka do obtoczenia mięsa
  • olej do smażenia

Wykonanie

  • Kurczaka umyć, osuszyć, a następnie każdy filet przeciąż wzdłuż na dwa cieńsze filety. Doprawić przyprawą gyros, słodką papryką, solą oraz pieprzem z obu stron.
  • Na patelni rozgrzać odrobinę tłuszczu, kawałki mięsa obtaczać w mące i przekładać na patelnię. Podsmażyć przez 2-3 minuty z obu stron.
  • Na patelnię wlać gorący bulion, przykryć pokrywką i dusić przez 25 minut na małym ogniu.
  • Suszone pomidory odsączyć z zalewy, pokroić na mniejsze kawałki.
  • Po upływie czasu na patelnie dodać suszone pomidory oraz szpinak. Śmietankę wymieszać z mlekiem i mąką ziemniaczaną, wlać na patelnię i podgrzewać, mieszając, do momentu zgęstnienia sosu.
Przepis na kurczaka po toskańsku
Kurczak po toskańsku przepis

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 3 / 5. Oddanych głosów: 1

Udostępnij!