Delikatny i kremowy sos, soczysty kurczak i idealnie dobrane dodatki. Taki właśnie jest kurczak po toskańsku, na który przepis zaprezentuję Wam w dzisiejszym wpisie.
Kurczak po toskańsku to super pomysł na obiad dla całej rodziny. Świetnie smakuje z tradycyjnymi ziemniakami, kaszą czy ryżem. Obowiązkowo oczywiście surówka a do tego dania fajnie pasuje surówka z kapusty pekińskiej i pora.
KURCZAK PO TOSKAŃSKU – PRZEPIS
Składniki
- 500 g fileta z kurczaka
- 2 garści świeżego szpinaku
- 1/2 słoika suszonych pomidorów
- 50 ml śmietanki kremówki 30%
- 50 ml mleka
- 250 ml bulionu
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka przyprawy gyros
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól
- pieprz
- mąka do obtoczenia mięsa
- olej do smażenia
Wykonanie
- Kurczaka umyć, osuszyć, a następnie każdy filet przeciąż wzdłuż na dwa cieńsze filety. Doprawić przyprawą gyros, słodką papryką, solą oraz pieprzem z obu stron.
- Na patelni rozgrzać odrobinę tłuszczu, kawałki mięsa obtaczać w mące i przekładać na patelnię. Podsmażyć przez 2-3 minuty z obu stron.
- Na patelnię wlać gorący bulion, przykryć pokrywką i dusić przez 25 minut na małym ogniu.
- Suszone pomidory odsączyć z zalewy, pokroić na mniejsze kawałki.
- Po upływie czasu na patelnie dodać suszone pomidory oraz szpinak. Śmietankę wymieszać z mlekiem i mąką ziemniaczaną, wlać na patelnię i podgrzewać, mieszając, do momentu zgęstnienia sosu.