Kotleciki z porem z piekarnika to idealny pomysł na domowy obiad. Dzięki temu, że są zapiekana w piekarniku, są dużo lżejsze i zdrowsze, niż tradycyjne kotlety mielone smażone na głębokim tłuszczu.
Takie domowe kotleciki z piekarnika świetnie smakują z tradycyjnymi ziemniaczkami i sosem. Ja postawiłam na sos pieczeniowy. Możenie również wybrać grzybowy czy pieczarkowy bądź też zaserwować je bez sosu.
Poniżej w kilku krokach opisałam jak przygotować te pyszne pieczone kotlety mielone z porem. Jak sami się przekonacie, są bardzo łatwe w przygotowaniu i świetnie smakują. Zapraszam na przepis!
PRZEPIS NA KOTLECIKI Z POREM Z PIEKARNIKA
Składniki
- 400 g mięsa mielonego
- 1 jajko
- 1 mały por
- 2 łyżki bulki tartej
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Mięso mielone przekładamy do miski. Dodajemy bułkę tartą, jajko, paprykę słodką, czosnek granulowany, szczyptę soli oraz pieprzu. Całość dokładnie mieszamy.
- Pora kroimy w półkrążki, dodajemy do mięsa i również mieszamy.
- Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Z przygotowanej masy mięsnej formujemy kotleciki, za pomocą dłoni i przekładamy kolejno na blaszkę.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 35 minut, grzanie góra-dól.