Kotleciki z porem z piekarnika

Kotleciki z porem z piekarnika to idealny pomysł na domowy obiad. Dzięki temu, że są zapiekana w piekarniku, są dużo lżejsze i zdrowsze, niż tradycyjne kotlety mielone smażone na głębokim tłuszczu.

Takie domowe kotleciki z piekarnika świetnie smakują z tradycyjnymi ziemniaczkami i sosem. Ja postawiłam na sos pieczeniowy. Możenie również wybrać grzybowy czy pieczarkowy bądź też zaserwować je bez sosu.

Poniżej w kilku krokach opisałam jak przygotować te pyszne pieczone kotlety mielone z porem. Jak sami się przekonacie, są bardzo łatwe w przygotowaniu i świetnie smakują. Zapraszam na przepis!

PRZEPIS NA KOTLECIKI Z POREM Z PIEKARNIKA

Składniki

  • 400 g mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 1 mały por
  • 2 łyżki bulki tartej
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • sól
  • pieprz

Wykonanie

  • Mięso mielone przekładamy do miski. Dodajemy bułkę tartą, jajko, paprykę słodką, czosnek granulowany, szczyptę soli oraz pieprzu. Całość dokładnie mieszamy.
  • Pora kroimy w półkrążki, dodajemy do mięsa i również mieszamy.
  • Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Z przygotowanej masy mięsnej formujemy kotleciki, za pomocą dłoni i przekładamy kolejno na blaszkę.
  • Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 35 minut, grzanie góra-dól.
Kotleciki z porem z piekarnika
Kotleciki z porem z piekarnika

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Udostępnij!