Kurczak z mieszanką chińską i ryżem to pomysł na szybki i pożywny obiad dla zabieganych. Przygotowanie tego dania nie wymaga zbyt długiego stania przy garnkach, więc sprawdzi się idealnie jako obiad na szybko. Kurczak przygotowany w takiej formie jest miękki i soczysty, a warzywa niezwykle chrupiące.
PRZEPIS NA KURCZAKA Z MIESZANKĄ CHIŃSKĄ
Składniki
- 500 g piersi z kurczaka
- 2 saszetki ryżu
- 500 g mieszanki warzyw po chińsku
- 3 łyżki sosu sojowego
- szczypta papryki w proszku (wg upodobań słodka lub ostra)
- pieprz
Wykonanie
1. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Przyprawiamy sosem sojowym, pieprzem i papryką. Smażymy na patelni, aż mięso się zetnie. Następnie dorzucamy warzywa, przykrywamy patelnie pokrywką i dusimy do miękkości warzyw (ok. 15 min).
3. Gdy warzywa będą już gotowe dodajemy ugotowany ryż i wszystko razem mieszamy.