Kurczak z mieszanką chińską i ryżem

Kurczak z mieszanką chińską i ryżem to pomysł na szybki i pożywny obiad dla zabieganych. Przygotowanie tego dania nie wymaga zbyt długiego stania przy garnkach, więc sprawdzi się idealnie jako obiad na szybko. Kurczak przygotowany w takiej formie jest miękki i soczysty, a warzywa niezwykle chrupiące.

PRZEPIS NA KURCZAKA Z MIESZANKĄ CHIŃSKĄ

Składniki

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 2 saszetki ryżu
  • 500 g mieszanki warzyw po chińsku
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • szczypta papryki w proszku (wg upodobań słodka lub ostra)
  • pieprz

Wykonanie

1. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

2. Kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Przyprawiamy sosem sojowym, pieprzem i papryką. Smażymy na patelni, aż mięso się zetnie. Następnie dorzucamy warzywa, przykrywamy patelnie pokrywką i dusimy do miękkości warzyw (ok. 15 min).

3. Gdy warzywa będą już gotowe dodajemy ugotowany ryż i wszystko razem mieszamy.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Udostępnij!