Makaron z kurczakiem w sosie gorgonzola to super pomysł na szybki i pożywny posiłek. Połączenie makaronu z kurczakiem w kremowym sosie gorgonzola smakuje naprawdę rewelacyjnie! To smakowite danie robi się naprawdę ekspresowo i na pewno nie sprawi Wam kłopotów, ponieważ jest bardzo proste do zrobienia.
Makaron z kurczakiem w sosie gorgonzola to idealny pomysł na udany obiad dla całej rodziny! Zapraszam na przepis!
MAKARON Z KURCZAKIEM W SOSIE GORGONZOLA – PRZEPIS
Składniki
- 150 g makaronu penne
- 400 g fileta z kurczaka
- 100 g sera gorgonzola
- 1 cebula
- 6-7 suszonych pomidorów z oleju
- 1/2 opakowania świeżego szpinaku
- 150 ml słodkiej śmietanki 18%
- 2 ząbki czosnku
- słodka papryka
- przyprawa gyros
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Kurczaka umyć, pokroić w kostkę, doprawić papryką słodką, przyprawą gyros, solą i pieprzem. Podsmażyć na odrobinie tłuszczu na złoty kolor. Kurczaka odkładamy na bok.
- Makaron ugotować w osolonej wodzie, zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.
- Na patelni na odrobinie tłuszczu podsmażyć posiekaną cebule oraz czosnek. Dodać pokrojone w kostkę suszone pomidory oraz szpinak. Całość razem dusić kilka minut. Kolejno wlać śmietankę i pokrojony w kostkę ser gorgonzola. Doprawić solą i pieprzem i podgrzewać do momentu, aż sos nabierze jednolitej i kremowej konsystencji.
- Na sam koniec do sosu dodać makaron oraz usmażonego kurczaka, wymieszać.