Oponki bez sera

Pyszne i pulchniutkie oponki drożdżowe bez sera. Niesamowicie mięciutkie, delikatne, wręcz rozpływają się w ustach! Pięknie wyrastają, fajnie się rumienią i co najważniejsze, świetnie smakują.

Domowe oponki bez sera, zwane również jako pączki z dziurką, to idealny pomysł na małe co nieco na Tłusty Czwartek i nie tylko! Zapraszam na przepis, na pyszne oponki drożdżowe, które z pewnością zachwycą Was swoim smakiem! 

PRZEPIS NA OPONKI BEZ SERA

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 7 g drożdży instant
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 70 g masła
  • 50 g cukru
  • olej do smażenia

Wykonanie

  • Do letniego mleka wsypujemy drożdże, dodajemy cukier, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, by drożdże zaczęły pracować. 
  • Do miski przesypujemy mąkę, dodajemy cukier, cukier wanilinowy, jajka, sól oraz wlewamy rozczyn. Całość wyrabiamy ręcznie lub za pomocą robota. Podczas wyrabiania dodajemy roztopione masło. Zagniatamy do uzyskania jednolitego i gładkiego ciasta. 
  • Wyrobione ciasto formujemy w kulkę, pozostawiamy w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia na około 1,5 h. 
  • Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, rozwałkowujemy na grubość około 1 cm i wykrawamy kółka a w nich mniejsze.
  • Oponki wykładamy na deskę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 30 minut. 
  • W garnku rozgrzewamy olej, kładziemy po kilka sztuk oponek i smażymy na rumiano z obu stron. 
  • Usmażone oponki wykładamy na papier i odsączamy z nadmiaru tłuszczu, odstawiamy do przestygnięcia i dekorujemy cukrem pudrem. 
Oponki bez sera przepis
Oponki bez sera
Oponki drożdżowe
Udostępnij!