Pyszna i niesamowicie maślana babka cytrynowa. Ta delikatna babka idealnie pasuje na Wielkanocny stół. Jest bardzo smaczna i prosta w przygotowaniu. Do jej wykonania potrzeba zaledwie kilku prostych składników, które z pewnością posiadacie w swojej kuchni. Zapraszam do zapoznania się z przepisem!
MAŚLANA BABKA CYTRYNOWA – PRZEPIS
Składniki
- 4 jajka rozmiar L (temp. pokojowa)
- 80 g mąki pszennej
- 130 g masła
- 130 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 opakowania kisielu cytrynowego
- sok i skórka starta z 1 cytryny
Wykonanie
- Masło roztopić w rondelki, odstawić do przestygnięcia.
- Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia oraz proszek kisielowy, wymieszać.
- Jajka utrzeć z cukrem na puszystą i jasną masę. Zmniejszyć obroty i stopniowo dodawać suche składniki, miksować do połączenia składników. Pod koniec cienkim strumieniem wlać masło.
- Formę z kominem wysmarować tłuszczem i posypać mąką. Przełożyć ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok. 30 minut, do tak zwanego suchego patyczka.
- Babkę odstawić do przestygnięcia i posypać cukrem pudrem.