Meksykańska zupa z mięsem mielonym

Bardzo smaczna, rozgrzewająca i sycąca meksykańska zupa z mięsem mielonym. To moje ulubione rozwiązanie na szybki i smaczny obiad dla całej rodziny.

Zupa meksykańska z mięsem mielonym to fajny pomysł na danie jednogarnkowe. Wszystko robi się w jednym dużym garnku, przez co nie musimy brudzić dużej ilości naczyń, dzięki czemu zaoszczędzamy czas i wodę. Zupa z tego przepisu wychodzi aromatyczna, gęsta i treściwa. Najlepiej smakuje kolejnego dnia, jak smaki się przegryzą. Zapraszam na przepis!

MEKSYKAŃSKA ZUPA Z MIĘSEM MIELONYM – PRZEPIS

Składniki

  • 400 g mięsa mielonego
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 2 l bulionu
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
  • pieprz
  • szczypta chilli

Wykonanie

  • W dużym garnku, w którym będziemy gotować zupę, rozgrzewamy oliwę. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulkę i podsmażamy na złoty kolor. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażamy jeszcze przez kilka minut.
  • Mielone mięso doprawiamy odrobiną soli oraz pieprzu i przekładamy do garnka. Całość podsmażamy do momentu, aż mięso nabierze koloru.
  • Pietruszkę i marchewkę obieramy i kroimy w półplasterki. Przekładamy do garnka, wlewamy 500 ml gorącego bulionu i całość dusimy pod przykryciem przez 25 minut.
  • Pomidory z puszki blendujemy na mus, dodajemy do zupy. Wlewamy również pozostały bulion oraz wsypujemy kukurydzę i fasolę. Kolejno dodajemy przyprawy, paprykę słodką, chilli, oregano oraz szczyptę cukru. Całość gotujemy jeszcze przez 15 minut. Pod koniec sprawdzamy smak i doprawiamy solą oraz pieprzem.
Meksykańska zupa z mięsem mielonym
Meksykańska zupa z mięsem mielonym

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.3 / 5. Oddanych głosów: 6

Udostępnij!