Bardzo smaczna, rozgrzewająca i sycąca meksykańska zupa z mięsem mielonym. To moje ulubione rozwiązanie na szybki i smaczny obiad dla całej rodziny.
Zupa meksykańska z mięsem mielonym to fajny pomysł na danie jednogarnkowe. Wszystko robi się w jednym dużym garnku, przez co nie musimy brudzić dużej ilości naczyń, dzięki czemu zaoszczędzamy czas i wodę. Zupa z tego przepisu wychodzi aromatyczna, gęsta i treściwa. Najlepiej smakuje kolejnego dnia, jak smaki się przegryzą. Zapraszam na przepis!
MEKSYKAŃSKA ZUPA Z MIĘSEM MIELONYM – PRZEPIS
Składniki
- 400 g mięsa mielonego
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 2 l bulionu
- 2 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka cukru
- sól
- pieprz
- szczypta chilli
Wykonanie
- W dużym garnku, w którym będziemy gotować zupę, rozgrzewamy oliwę. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulkę i podsmażamy na złoty kolor. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażamy jeszcze przez kilka minut.
- Mielone mięso doprawiamy odrobiną soli oraz pieprzu i przekładamy do garnka. Całość podsmażamy do momentu, aż mięso nabierze koloru.
- Pietruszkę i marchewkę obieramy i kroimy w półplasterki. Przekładamy do garnka, wlewamy 500 ml gorącego bulionu i całość dusimy pod przykryciem przez 25 minut.
- Pomidory z puszki blendujemy na mus, dodajemy do zupy. Wlewamy również pozostały bulion oraz wsypujemy kukurydzę i fasolę. Kolejno dodajemy przyprawy, paprykę słodką, chilli, oregano oraz szczyptę cukru. Całość gotujemy jeszcze przez 15 minut. Pod koniec sprawdzamy smak i doprawiamy solą oraz pieprzem.