Muszle z mięsem mielonym to propozycja na szybki i smaczny obiad dla całej rodziny. Danie jest bardzo łatwe w przygotowaniu, smaczne i pożywne.
Muszle makaronowe faszerowane mięsem mielonym mogą posłużyć także jako ciepła przekąska podczas rodzinnych spotkań. Są bardzo smaczne, sycące i pięknie prezentują się na stole.
Zapraszam do zapoznania się z przepisem na pyszne muszle makaronowe z mielonym mięsem. Idealny obiad, przekąska, którą można przygotować w bardzo szybki i łatwy sposób.
PRZEPIS NA MUSZLE Z MIĘSEM MIELONYM
Składniki
Farsz:
- 250 g mięsa mielonego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- mielona słodka i ostra papryka
- sól
- pieprz
Sos:
- 1 puszka pomidorów krojonych w puszce
- 1/2 szklanka wody
- oregano
- tymianek
- 1 łyżeczka cukru
- sól
- pieprz
Dodatkowo:
- 12-15 sztuk muszli makaronowych
- 50 g parmezanu
Przygotowanie
1. Muszle makaronowe ugotować l’dente w osolonej wodzie ok. 5 minut. Odcedzić i przelać zimną wodą.
2. Na patelni na odrobinie oleju podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodać mięso przyprawić przyprawami i smażyć do zarumienienia.
3. Pomidory z puszki zblendować, wymieszać z wodą, cukrem, oregano i tymiankiem. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
4. Przygotowanym mięsem mielonym nadziewać muszle makaronowe i poukładać je obok siebie w naczyniu żaroodpornym.
5. Sosem pomidorowym zalać naczynie z muszlami.
6. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 C i piec przez około 20 minut.
7. Pod koniec pieczenia muszle posypać startym parmezanem.