Zapiekanka z ziemniakami i brokułem to połączenie prostych składników, które w efekcie końcowym dają pyszne i sycące danie, idealne na rodzinny obiad. Zapiekanka świetnie smakuje na świeżo, ale także po odgrzaniu, kiedy smaki się jeszcze bardziej przegryzą.
Przepis na zapiekankę ziemniaczaną z brokułem jest bardzo prosty i nie wymaga skomplikowanych składników. Zapraszam do zapoznania się z przepisem! Smacznego!
ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z BROKUŁEM- PRZEPIS
Składniki
- 500 g ziemniaków
- 1 brokuł
- 400 g mięsa mielonego
- 160 g tartej mozzarelli
- 1 papryka czerwona
- 1 cebula
- 2 garści kukurydzy
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- 2 łyżki ketchupu
- sól
- pieprz
- czosnek granulowany
- papryka słodka
- 2 ząbki czosnku
Wykonanie
- Mięso mielone doprawić solą, pieprzem, słodką papryką i czosnkiem granulowany. Przełożyć na patelnię z odrobiną tłuszczu i podsmażyć.
- Ziemniaki obrać, umyć i przełożyć do garnka, zalać zimną wodą, posolić i zagotować. Od momentu zagotowania gotować ok. 10 minut. Podgotowane ziemniaki odcedzić i pokroić w plastry.
- Brokuła podzielić na różyczki, ugotować w osolonej wodzie. Czas gotowania – 5 minut.
- Cebulę obrać i pokroić w półkrążki, paprykę w kosteczkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy.
- Jogurt naturalny wymieszać z ketchupem, majonezem, szczyptą soli, pieprzu oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
- Na spód naczynia wyłożyć połowę ziemniaków, cebulę, mięso mielone, sos, ziemniaki, brokuła, paprykę i kukurydzę. Całość posypać tartą mozzarellą.
- Zapiekankę piec w 180 stopniach przez 25 minut.